Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Uborkalevél-vágó robotot fejlesztett ki egy holland együttműködés. Az új robot az úgynevezett magasra felfuttatott termesztési technológiát alkalmazó uborkatermelők számára lehet különösen hasznos, ugyanis megszabadítja őket a levelek levagdosásának idő- és munkaigényes feladatától. A robot a tervek szerint később az üvegházi növénytermesztés más területein is helyt tud majd állni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A VDL Group és az Aalsmeer-i Bosman Van Zaal egyesítették az erőiket, hogy közösen dobják piacra az innovatív CropTeq levélvágó robotot, amely hamarosan elérhetővé válik a magasra felfuttatott uborkatermesztési technológiát használó gazdák számára - írta meg a Future Farming. A robotot a gyártók később tovább fogják fejleszteni, hogy a munkaigényes levélvágásokon és ritkításokon kívül más feladatokat is el tudjon majd látni önállóan, nemcsak az uborkában, de más növényeknél is.

A tudás- és szakértelem megosztáson túl az együttműködő felek a jobb adatfelhasználásra és a magasra felfuttatott növénytermesztés robotizációjának növelésére törekszik. A VDL és a Bosman Van Zaal közös küldetése egy testvérszervezet, a GreenPEAK-IT formájában jött létre, amely az új robot értékesítéséért és működtetéséért felelős. A GreenPEAK-IT eredetileg a Bosman Van Zaal egyik fejlesztési projektjeként indult, majd önálló vállalatként folytatta. A cég amúgy az energiahatékony és autonóm növénytermesztés területén rendelkezik különleges tudással.

A CropTeq Robotics esetében nem kérdés, hogy a VDL és a Bosman Van Zaal a legkorszerűbb üvegházas kertészetekben használható autonóm robotokra fog fókuszálni. Egyebek mellett arra, hogy a munkaigényes feladatokat a magas szintű mesterséges intelligenciával ellátott robotokra lehessen bízni. A termelő által betanítható, mesterséges intelligencia alapú érzékelés, az ütközésvezérléssel elérhető nagy sebesség, a szár minden oldalán vágni képes szabadalmaztatott manipulátorkar, és a kompakt platform, amely végül az uborka betakarítására is képes lesz: ezek teszik különlegessé az innovációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?