Figyelmeztetik a magyar gépkezelőket: új szabályok jönnek, ezt mindenkinek tudnia kell

Figyelmeztetik a magyar gépkezelőket: új szabályok jönnek, ezt mindenkinek tudnia kell

agrarszektor.hu
A kereskedelem, az autóipar, a mezőgazdaság, az építőipar vagy a szállítmányozás ma már elképzelhetetlen lenne megfelelő képesítéssel rendelkező gépkezelők nélkül. 2021 novembere óta a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra van szüksége a gépek kezeléséhez. Ennek megszerzése nemcsak az ágazatban dolgozó munkavállalóknak lehet fontos, hanem mindenkinek, aki piacképes, külföldön is kamatoztatható tudásra szeretne szert tenni - derült ki a DEKRA Akademie közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem nagyon találunk már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Egyre több gép kezeléséhez kell azonban megfelelő jogosítvány – év eleje óta a törvény 82 munkagép esetén írja elő a meglétét. Fontos változás, hogy 2021 november 5-től a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra van szüksége a gépek kezeléséhez. Megszerzése nemcsak azoknak fontos, akik jelenleg is ezen a területen dolgoznak: mivel hatalmas piaci igény van az ilyen fajta tudásra és képesítésre, jó lehetőséget jelenthet pályaváltóknak, külföldre költözőknek.

A megfelelő képzés nemcsak biztonságos munkavégzés szempontjából kiemelt fontosságú, hanem a vállalatok számára rendeletben szabályozott kötelezettség is

- mondta Nagy Katalin, a DEKRA Akademie Nyugat-Magyarországi értékesítési vezetője.

Az építőiparban dolgozók között például a gépkezelők végzik talán a legveszélyesebb, és a legnagyobb körültekintést igénylő munkát, így ebben az ágazatban is egyre jobban figyelnek a meglévő jogosultságokra – az alvállalkozóktól is megkövetelik a megfelelő képesítés meglétét. A szakember szerint a legtöbb esetben a munkáltató a már végzettséggel rendelkező kollégáknak ajánl munkalehetőséget, emiatt a jogosítvánnyal rendelkező álláskeresők nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni. A hatósági ellenőrzések megszaporodása miatt a munkáltatóknak is fontos, hogy minden munkakörben a megfelelő végzettséggel rendelkező kolléga dolgozzon - tette hozzá Nagy Katalin.

AZ OKJ-s képzési rendszer megszűnésével ma már nem bizonyítványt, hanem jogosítványt vehetnek a kezükbe azok, akik elvégeznek egy ilyen tanfolyamot. A DEKRA Akademie nemcsak ennek megszerzésében működik közre, hanem képzési tanácsadóként segít a cégeknek az új folyamatok átlátásában. A vállalkozás által kinált tanfolyamok között különösen népszerűek az emelő- és rakodógépek - beleértve a különböző személyemelők, szerelőállványok és daruk, például híddaru - kezeléséhez szükséges képzések, illetve a targoncák és egyéb szállítógépek vezetéséhez szükséges jogosítvány. Ez utóbbi kategóriába tartoznak többek között a különféle dömperek, szivattyúk és folyadékszállító gépek, mint például a betonszállító mixerkocsi is. A földmunkagépekre megszerezhető jogosítvány a járművek széles skálájának kezeléséhez biztosít végzettséget: a traktor alapú földmunkagépek mellett a kotrók, földgyaluk, földnyesők és tömörítőgépek is ebbe a kategóriába esnek.

2021-ben a DEKRA Akademie által szervezett gépkezelői képzéseken 98 tanfolyam alatt 2792 hallgató, illetve még az OKJ rendszerben 102 tanfolyamon 4014 hallgató végzett. 2022 első félévének adatai alapján már most jól látszik a növekvő igény a fenti képzésekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?