A hollandok nem viccelnek: hamarosan ilyen traktorok tarolhatják le a földeket

A hollandok nem viccelnek: hamarosan ilyen traktorok tarolhatják le a földeket

agrarszektor.hu
Nem is olyan régen csődbe ment egy holland traktorgyártó, a H2trac. A cég azonban nem szűnik meg, mivel a befektetők átvették azt, és egyszerűsített formában, de folytatják a munkát. A gyártó a jövőben hibrid, teljesen elektromos és hidrogénüzemű traktorokat fog gyártani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A holland H2trac traktorgyártó nemrégiben csődbe ment. Két befektető azonban, Hilbrand Kuiken és Anne Joldersma átvették, és új néven, E-Ox Tractors néven folytatják a vállalatot. A befektetőkből lett tulajdonosok célja, hogy a meglevő modellekből egy új, egyszerűbb és olcsóbb változatot fejlesszenek ki. Mind Hilbrand Kuiken, mind Anne Joldersma már korábban is társtulajdonos volt a H2Tracban - olvasható a Future Farming oldalán. A vállalatot eredetileg Paul és Peter-Jan van Ham alapította, de ők már nem vesznek részt az újraindításban. Az átalakított E-Ox Tractors azonban átvette mind az öt alkalmazottat, és új ügyvezetőt nevezett ki.

A piaci keresletnek való megfelelés

Hilbrand Kuiken elárulta, hogy a H2Trac pénzügyi nehézségekkel küzdött, és hogy az E-Ox traktor, legyen bár hibrid, teljesen elektromos vagy hidrogénüzemű modell, nem felelt meg a piaci keresletnek. Amint fogalmazott, a traktor technikailag csúcsminőségű volt, de egyben rendkívül drága is. A gyártónak ezért folytatnia kellett a beruházásokat, hogy a traktort úgy módosítsák, hogy jobban megfeleljen a piaci keresletnek. Az erről szóló belső viták félresiklottak, ami csődhöz vezetett - ismertette Hilbrand Kuiken.

A szakember beszélt arról is, hogy az új cég, az E-Ox Tractors két dolgon fog változtatni. Először is, az E-Ox traktort módosítva egy olyan piacképes traktort hoznak létre, amely jobban megfelel a mezőgazdasági ágazatnak. Az azonban, hogy pontosan milyen módosítások is lesznek ezek, még nem ismert. Másodszor, az E-Ox Tractors együttműködéseket fog létrehozni a szerviz és a gyártás területén.

Egyszerűbb, olcsóbb változat

Az E-Ox elektromos traktor már ismert változatai továbbra is a kínálatban maradnak. Vagyis választható a hidrogénhajtás, a teljesen elektromos hajtás vagy a dízel-elektromos hajtás. A közeljövőben viszont még egy variánssal bővül a kínálat, ami az E-Ox traktor egyszerűbb és olcsóbb (nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású) változata lesz. A vállalat székhelye továbbra is a hollandiai Arnhem városában marad, hiszen ott rendelkeznek irodával és tesztüzemmel. Hilbrand Kuiken ugyanakkor elárulta, hogy az összeszerelést hosszú távon ki akarják szervezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?