Durva, hogyan poroznák be a növényeket a finnek: ehhez még méhek sem kellenek

Durva, hogyan poroznák be a növényeket a finnek: ehhez még méhek sem kellenek

agrarszektor.hu
A finnországi Tampere Egyetem kutatói kifejlesztették az első passzívan repülő robotot, amely mesterséges izomzatot kapott. A tudósok azt is vizsgálják, hogy ez a "mesterséges tündér" használható-e a beporzás folyamata során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tamperei Egyetem egyik kutatócsoportjának szakemberei legújabb FAIRY - Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly - nevű projektjükben azt vizsgálják, hogy hogyan lehet az úgynevezett ingerületre reagáló polimereket repülésre bírni. A tudósok ugyanis egy olyan polimer-alapú robotot fejlesztettek ki, amely szél reptet, és a fény irányít - olvasható a Future Farming oldalán. A kutatás eredménye egy olyan "mesterséges tündér", amely a szél által irányítva könnyedén lebeg a levegőben.

A tündér egy fényforrással, például lézersugárral vagy LED-del működtethető és irányítható

- mondta Hao Zeng, az egyetem kutatója és a csoport vezetője.

A kutatók ezután az anyag érzékenységének javítására fognak összpontosítani, hogy lehetővé tegyék az eszköz napfényben való működését. Emellett a struktúrát felnagyítják, hogy az képes legyen mikroelektronikai eszközök, például GPS és érzékelők, valamint biokémiai vegyületek hordozására. Hao Zeng szerint a találmányuk számára a mezőgazdaságban is van alkalmazási lehetőség.

A kutatásunkban szereplő proof-of-concept kísérletek azt mutatják, hogy az általunk kifejlesztett robot fontos lépést jelent a mesterséges beporzásra képes, valóban működő alkalmazások felé

- mondta Hao Zeng.

A jövőben a polleneket hordozó mesterséges pitypangmagok millióit a természetes szelek szabadon szétszórhatnák, majd a fény segítségével a beporzásra váró fák meghatározott területeire irányíthatnák. Zeng szerint ez világszerte óriási hatással lenne a mezőgazdaságra, mivel a globális felmelegedés miatt a beporzók elvesztése komoly fenyegetést jelent a biológiai sokféleségre és az élelmiszertermelésre.

A kutatók szerint a megoldás gyakorlato alkalmazásához még számos problémát kell megoldani, például azt, hogyan lehet pontosan szabályozni a leszállást? Hogyan lehet az eszközöket újrafelhasználni és biológiailag lebomlóvá tenni? Ezek a kérdések szoros együttműködést igényelnek az anyagtudósokkal és a mikrorobotikai kutatókkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?