Fel van adva a lecke a magyar gazdáknak: ez a két választásuk maradt

Fel van adva a lecke a magyar gazdáknak: ez a két választásuk maradt

agrarszektor.hu
Az adatok, és a digitális eszközök, amik ezeket biztosítják, nagyon fontosak, de ezek mit sem érnek, ha a gazdáknak nem rendelkeznek az ezek felhasználásához megfelelő tudással - hangzott el a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. nyílt napján, Kecskeméten. A kerekasztal-beszélgetésen a szakértők a megvitatták az agrárdigitalizáció és a digitális átállást elősegítő pályázat eredményeit, valamint azt, hogy mennyre nyitottak a magyar gazdák az 21. századi gazdálkodási gyakorlatokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar gazdák egyre többen vesznek talajmintát, de sokan csak a 0-30 cm-es mélységből, a 30-60 centiméteres mélységű mintavétellel viszont jóval kevesebben foglalkoznak - mondta el Vona Viktória, a talajtani vizsgálatokkal és precíziós gazdálkodási szaktanácsadással foglalkozó Csernozjom Kft. ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy bár a talajtani mintavétel 5 évente minden gazdálkodónak kötelező, sokan csak az asztalfióknak csináltatják meg, és nem foglalkoznak a benne foglaltakkal.

Dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. munkatársa, aki maga is gyakorló szaktanácsadó és laboratóriumi kutató, rámutatott, hogy a takarmányminták esetében a magyar gazdák sokkal lelkesebbek a beküldést illetően, sőt, sokan már azt is tudják, hogy az elemzési paraméterek mit jelentenek. Ez a folyamat 15 éve kezdődött el, és azt lehet mondani, hogy szépen halad előre.

Varga Róbert, a KUHN szervizüzletág-vezetője elmondta, hogy a digitális átállást elősegítő pályázat rendkívül hasznos volt a gazdatársadalom számára. Nem elég ugyanis, hogy egy gép jó, de legyen jól használható is. A szakember szerint a technológiák és megoldások fejlődésével együtt azonban a megválaszolandó kérdések is egyre gyarapodnak, így a gazdák rá vannak kényszerítve a folyamatos képzésre, tanulásra.

Lantos Gergely az Agrárminisztérium agrárdigitalizációért és generációváltásért felelős osztályának osztályvezetője elmondta, hogy bár a támogatás főleg gépirányú volt, a pályázat fókuszában mégis az agrárdigitalizáció állt. A szakember beszélt arról is, hogy a mezőgazdaság digitalizációja nemcsak a gazdálkodókról szól, hanem a saját adatbázisok digitalizálásáról is. Az osztályvezető cáfolta azokat az állításokat, hogy csak a nagyobb területen gazdálkodó termelők éltek ezzel a lehetőséggel, mint mondta, a 100-300 hektáron gazdálkodóktól érkezett be a legtöbb pályázat. A pályázat keretén belül nagyjából 6 ezer helyspecifikus kijuttatásra alkalmas erőgépet, 1500 kombájnt és több mint 5000 munkagépet szereztek be a gazdák. Lantos Gergely szerint ma a gazdák előtt két irány van: vagy folyamatosan továbbképzik magukat, vagy szaktanácsadók segítségét veszik igénybe. Aki azonban nem hajlandó egyikre se, az tönkre fog menni.

Vavró Iván, a Hergevica Kft. ügyvezetője szerint a gazdálkodói oldalon vállalkozása válogatja, mennyire jellemző az adatalapú döntés, ők például meghallgatják a szaktanácsadókat meghallgatnak, de a kollégákkal közösen hozzák a döntést. A szakember elismerte, hogy korábban inkább szigetszerűen használtak adatokat, de most már be tudják tenni vállalatirányítási rendszerekbe, ez pedig határozott előrelépés.

A kerekasztal-beszélgetés végén Vona Viktória elmondta, hogy a jövőben mindenkinek meg kell próbálnia tényleg adatalapúvá tenni a döntéseit, ugyanakkor a terepi bejárás jelentőségéről sem szabad megfeledkezni. Lantos Gergely arra figyelmeztetett, hogy bár fontosak az adatok és azok a digitális eszközök, amelyek biztosítják az információt, ezek nem érnek semmit, ha a gazdáknak nincs meg az ezek megfelelő felhasználásához szükséges tudása. Az osztályvezető szerint ezért mindenkinek törekednie kell önmaga továbbképzésére. Vavró Iván szerint a magyar gazdák előtt egyetlen út áll csak, ami az adatgyűjtésből és a tapasztalati úton történő megismerésből áll. Varga Róbert elmondta, hogy a digitális átállást segítő pályázat kiváló alkalom volt arra, hogy jó és precíz eszközökhöz jussanak a gazdák, viszont ezeket ki is kell használni. Dr. Orosz Szilvia pedig azt hangsúlyozta, hogy az ágazat szereplőinek nyitottságra van szükségük, hogy képesek legyenek az új technológiák, eljárások, megoldások befogadására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?