A Csillagok háborújából keltették életre ezt a robotot

agrarszektor.hu
Amikor a farmok automatizálásáról beszélünk, legtöbbször a hatalmas termőterületeket gondozó önjáró traktorokra és bonyolult érzékelő rendszerekre gondolunk. A robotika azonban egy új, eddig kiaknázatlan területre is kezd betörni a mezőgazdaságban, ez pedig nem más, mint a kisebb farmokon végzett kisegítő munka.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A CS Monitor példaként az Oz nevű farmer robotot hozza fel. A Naio vállalat által kifejlesztett önjáró szerkezet elég kicsi ahhoz, hogy gyomláljon egy melegházban. Lézeres érzékelők segítségével úgy manőverezik a sorok között, hogy nem tesz kárt a növényekben, folyamatosan méri a talajt átforgató tárcsa szükséges mélységét, és adagolja a vegyszereket, ha erre van szükség.

Ha kell, könnyedén elszállít akár ötven kilogrammos komposzt zsákokat is, és mivel érzékelő rendszere segítségével képes megkülönböztetni a növényfajtákat, a gazda nyugodtan rábízhatja az egész termőterület gondozását. De Oz nem csak egyedül dolgozik: a robot "agya" összekapcsolható a helyi időjárás állomásokkal, a farmon elhelyezett érzékelőkkel vagy akár olyan webes alkalmazásokkal is, mint a Salesforce. Így nem csak a farm jelenlegi állapotának és igényeinek megfelelően dolgozik, felkészülhet a várható időjárásra is.

Az Ozhoz hasonló kicsi agrár-robotokat egyre több területen vetik be, bizonyítottak már gyümölcsösökben, cukornád ültetvényeket és szőlőskertekben is. A kisebb farmokat évek óta sok kritika éri az alacsony hatékonyság és a nagy egyéni munkaigény kapcsán, ezen javíthat a robottechnika.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02