Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet növényeket termeszteni

Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet növényeket termeszteni

agrarszektor.hu
A mesterséges intelligencia és a robotok egyre elterjedtebbek az életünk számos területén, ez alól bizony a mezőgazdaság sem kivétel. Az emberi kezek helyett hamarosan robotok szüretelhetik majd a termést az ültetvényeken. Erre pedig ténylegesen szükség lehet, hiszen az ágazat már egy jó ideje munkaerőhiánnyal küzd, ugyanakkor a kereskedelemben dolgozók ezreinek munkáját vehetik el az AI-rendszerek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hatalmas változások kapujában állunk, bár a mesterséges intelligencia már ma is életünk minden részére hatással van, az igazi áttörés még csak ez után következik. Ezek az új technológiai megoldások a hétköznapi életet megkönnyítő alkalmazásokban és a gazdaságot megreformáló, termelékenységet és jövedelmezőséget fokozó rendszerekben is megjelennek. A ma ismert technológiák azonban még csak az út elejét jelentik, a szakemberek olyan új AI-rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek teljesen átalakíthatják a gazdaságról és termelésről alkotott képünket - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis, mi az a mesterséges intelligencia (AI)? Olyan gép, ami képes leképezni az emberi intelligencia egy-egy részét. Miközben az általános mesterséges intelligencia, vagyis a teljes emberi intelligencia gépekben való megjelenése egyelőre még fikció, az úgynevezett szűk AI, tehát az emberi intelligencia egy-egy szeletének robotizálása már a valóság része. Egy digitális stratéga, Hortobágyi Ágoston szerint a globális AI-piac értéke megsokszorozódhat 2030-ra, az előrejelzések alapján elképesztő, de 136 milliárd dollárról akár 1581 milliárdra ugorhat. 

A mezőgazdaságban is utat törhet az AI

A modern kori mezőgazdaság rengeteg olyan új technológiát, megoldást alkalmaz, melyek elképzelhetetlennek tűntek évtizedekkel ezelőtt. A drónok például lényegében már nem is számítanak "nagy számnak" egyes farmokon, a precíziós gazdálkodás egyre megkerülhetetlenebbé vált az ágazatban. Ezek a technológiák fontos szerepet játszanak abban, hogy a termények fejlődését minél pontosabban figyelemmel tudják követni a termelők, ahogyan a talajviszonyokat is több hektáros területen monitorozni tudják. Így, ga több vízre, növényvédőszerre, tápanyagra vagy másra van szükség, időben be tudnak avatkozni. Arról nem beszélve, hogy még a kártevőkről és a kórokozókról is pontosabb képet kaphatnak a gazdák, mely szintén nagyban segítheti a munkájukat. A mesterséges intelligencia mellett plusz érv az is, hogy a hatalmas adatsorok kombinálásával és elemzésével képes naprakész információkat tud nyújtani a gazdáknak arról, hogy hogyan javítsák a növényeik állapotát és növeljék a hozamokat. De ez még mindig nem minden:

EZ IS ÉRDEKELHET

Az úgynevezett agrorobotok használata alapjaiban változtathatja meg a mezőgazdaságról alkotott korábbi képünket. Sokan abban reménykednek, hogy az ágazatban egyre égetőbbé váló munkaerőhiányt képesek lesznek pótolni a robotok, így főként a jelentős kézimunka-igényes ágazatokban, mint például a kertészetek, életmentő jelentőségűek lesznek ezek a gépek. Segítségükkel nem kell attól tartani, hogy a hiányzó munkaerő miatt nem tudják elvégezni a szükséges munkálatokat az ültetvényeken, vagy épp nem lesz, aki leszüretelje a termést. Bár betakarítógépeket már régóta használnak a kertészetekben is, a meglévő berendezések érzékenysége korántsem összehasonlítható az emberi munka igényességével. Az AI azonban erre is megoldást nyújthat

- írja a lap.

A The Guardian cikkéből kiderül, hogy a gyümölcsök leszüretelésére kifejlesztett, úgynevezett négykezű robotok az emberi kézügyességgel felvértezve képesek betakarítani a termést sérülésmentesen és gyorsan. Így hát az érzékenyebb gyümölcsöket is - mint például a málnát - lehet majd géppel szüretelni. Összességében tehát látható, hogy valóban rengeteg előny származhat a mesterséges intelligenciából, ugyanakkor nem szabad elmenni a hátrányok mellett sem - merthogy, akad az is. Ezt alátámasztják a Cambridge-i Egyetem kutatói is, akik korábban arra jutottak, hogy amellett, hogy ezek az automatizált rendszerek is ki vannak téve a kibertámadásoknak, számos hátulütője lehet még az AI használatának. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg egy intelligens rendszer képes az adott termény igényeinek megfelelően működni, előfordulhat, hogy a nagyobb és gyorsabb hozam céljából a környezetre káros módon alkalmazza a műtrágyákat, rovarölőket, vagy más vegyszereket. Emellett kiemelendő, hogy az automatizálás előnyit leginkább a nagyobb gazdaságok tudják kihasználni, a kisebb termelést végző családi gazdaságok nem igazán. Ebből pedig az következik, hogy a mezőgazdasági termelésben tovább fokozódhat az egyenlőtlenség. A mesterséges intelligencia tehát forradalmasíthatja ugyan a mezőgazdasági termelést, de a széles körű elterjedésük előtt a kockázatokat is fel kell mérni és a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni azokat. A kutatók kiemelik, hogy számos tudományágnak - beleértve az ökológusokat és antropológusokat is -, együttesen kellene ezekre a veszélylehetőségekre mielőbb megoldást találniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?