Óriási átalakulás jön a magyar élelmiszeriparban: nincs mese, ezt ki kell használni

Óriási átalakulás jön a magyar élelmiszeriparban: nincs mese, ezt ki kell használni

agrarszektor.hu
A Digitális Élelmiszeripari Stratégia megvalósításával nemcsak az élelmiszeripar hatékonysága és jövedelemtermelő képessége növekedhet, de az ágazatba érkező fejlesztési forrásokkal a piacai is bővülhetnek. A szakember rámutatott, hogy az élelmiszeripar fejlesztése más szektorokra, így például az építőiparra, a gépiparra és a csomagolástechnika számára is jótékony hatással van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmezéstudományi és Technológiai Intézetének vezetője szerint a magyar élelmiszeripar most nagy ugrás előtt áll: az iparág szereplői ehhez megtették az első, versenyképesség-javító lépéseket, és szemléletet váltottak, ami kinyitotta a kaput a digitalizáció elterjedéséhez. A szakember rámutatott, hogy a tavaly elfogadott Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) megvalósítása a jelenlegi uniós ciklusban az élelmiszeripari fejlesztésekre fordítható 750 milliárd forintos forrással, nagy fejlődést fog hozni - írta meg a Világgazdaság.

Friedrich László szerint a magyar élelmiszeripar szereplői korábban a versenyképesség javítását a technológia fejlesztésével úgy próbálták elérni, hogy csak másolták a nyugati, illetve a körülöttünk lévő országok - például az uniós csatlakozás után nagyot fejlődő Lengyelország - példáját. E követő magatartás miatt pedig elmaradt a hazai élelmiszeripar ugrásszerű fejlődése. A szakember szerint azonban néhány cég ezt felismerve már nem a forrásokat elaprózva fejleszt, hanem egy-egy területet, mégpedig a legkorszerűbb technológiával. Ennek a megközelítésnek pedig már látszik az eredménye ezeknél a vállalkozásoknál.

A források ilyen szemléletű felhasználásával a fejlesztésekre rendelkezésre álló 750 milliárd forintnyi támogatásból sokat lehet javítani a magyar élelmiszeripar versenyképességén. Itt kerül kulcsszerepbe a DÉS, hiszen a hatékonyságnöveléshez fontos, hogy az adott cégek a maguk termeléséről és alapanyaghátteréről, a termékek előállításához szükséges energiáról is pontos információval rendelkezzenek, ez pedig - az egyes folyamatok monitorozásával, mérésével és elemzésével együtt - a stratégiában szereplő fejlesztésekkel alapképessége lesz a társaságoknak. Az információk termékpályaszinten állnak rendelkezésre, amely az iparági hatékonyságot, egyben az élelmiszer-ellátás biztonságát emeli.

A digitalizációra már korábban nagyobb hangsúlyt lehetett volna fektetni, de az élelmiszeripari szereplők körében tapasztalható szemléletváltás és a digitális környezetben otthonosabban mozgó fiatalabb generáció nagyobb szerepvállalása - a fejlesztési forrásokkal együtt - jó alapot nyújtanak a magasabb szintre lépéshez. Az iparágban ráadásul nemcsak megjelent a mesterséges intelligencia (MI), hanem a néhány éve vártnál jóval intenzívebben jelen is van. Létezik olyan rendszer is, amely döntést is képes hozni, de a gyakorlatban a végső szót általában az ember mondja ki. Ehhez a mesterséges intelligencia a meglévő információk alapján felajánlja a lehetőségeket, mégpedig az egyes verziók megvalósulási esélyével, ráadásul az emberek számára kezelhetetlen mennyiségű paraméter vizsgálata után.

Az élelmiszeripar egyéb ágazatokat is húz magával, az ide befektetett 1 forint 2,8 forintot hoz a gazdaságban - mondta Friedrich László. Jó hatással van az élelmiszeripar fejlesztése például az építőipar, a gépipar, a vegyipar, az elektronika és a csomagolástechnika számára, miközben óriási húzóerő a mezőgazdasági alapanyag-termelésben is. Ezek alapján  az élelmiszeripar fejlesztésére jutó 750 milliárd forintnyi támogatás két-három éven belül megduplázódik.

A stratégiában 2025 és 2028 szerepel mérföldkőként. A DÉS-ben leírtak megvalósításával 2025-re az élelmiszeripari üzemek digitalizáltsági szintjében várható javulás mértéke a tervek szerint a beszerzésben és készletgazdálkodásban 26%-os, a termelésben 27%-os, a nyomon követésben és minőségbiztosításban 32%-os, a vállalatirányítási rendszer alkalmazásában pedig 45%-os lesz. A számítások szerint az üzemek termelésének hatékonysága is 25%-kal fog javulni ekkorra, a hulladék pedig 9%-ra csökken. 

A DÉS-ben kiemelt hangsúlyt kap a szakemberképzés. Mint Friedrich László fogalmazott, speciálisan képzett munkaerő szükséges ahhoz, hogy jól használják a digitális eszközöket, és kinyerjék a számukra szükséges adatokat, azokat pedig a döntések előkészítéséhez szükséges módon feldolgozzák. Fontos a méréstechnikában jártas szakemberek képzése is, mert ha nincs elegendő adat, mérésre is szükség van. E területek szakemberellátásához pedig új képzéseket kell indítani.

A stratégiában számszerűsítették is az újonnan képzett specialisták számát: a stratégia 2028-ra 50 végzett élelmiszer-digitalizációs mérnökkel és 3800 középfokú szakképesítéssel rendelkező és felnőttképzésben részt vett élelmiszeripari digitalizációs szakemberrel számol. Friedrich László elmondta, hogy az ilyen irányú oktatás már el is indult, a MATE-n például már elérhető digitalizációs, automatizációs és a méréstechnikai ismereteket adó BSc-kurzus, a szakmérnökképzés pedig ősszel indul. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?