Szomorú számok: ebben durván le vagyunk maradva az EU-hoz képest

Szomorú számok: ebben durván le vagyunk maradva az EU-hoz képest

MTI
Nem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben; a K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált, ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU- átlaghoz képest is; a digitalizáció azonban erősödött - ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője sajtótájékoztatón, Budapesten. A magyarországi közepes és nagyvállalatok innovációs tevékenységét vizsgáló reprezentatív kutatást ötödik alkalommal készítették el 360 vállalat szakemberének a megkérdezésével; az adatfelvétel március-áprilisban volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy vélte, jelenleg a forráshiány jelenti a legnagyobb akadályt a vállalatoknak az innovációs tevékenységek indításában, és a bizonytalanság miatt azok a cégek is kivárnak, amelyek rendelkeznek elegendő tőkével. Pozitívumként emelte ki, hogy egyre több vállalatnál - a kisebbeknél is - felismerik a digitalizáció fontosságát: a digitális innovációs alindex ugyanis folyamatosan javul, az első fél évben 2 pontos növekedéssel elérte a 36 pontot. Megjegyezte, a növekvő költségek nem kedveznek annak, hogy a cégek új termékeket, szolgáltatásokat vezessenek be, így inkább belső folyamataikat igyekeznek racionalizálni, amiben a digitalizáció sokat segít.

A szakember arra is kitért, hogy Magyarországon az infrastruktúra fejlettsége, az internethálózat elérhetősége kiemelkedően jó, abban viszont lemaradás van az uniós átlaghoz képest, ahogy a cégek használják az adottságokat. Németh Balázs szerint a kutatás-fejlesztési aktivitás növekedésének beindulása attól függ, hogy a gazdaság negatív tényezői milyen gyorsan tudnak "felszívódni", illetve az inflációt mikorra sikerül leküzdenie a gazdaságnak.

Bacher János, az Impetus Research kutatócég vezető partnere arról beszélt, hogy a megvalósult innovációk alindexe minimálisan, az előző félévi 33 százalékról 32 százalékra csökkent. Nagyobb változás a tervezett innovációk terén figyelhető meg, feltételezhetően a nehéz gazdasági helyzettel összefüggésben ez az alindex mindössze 21 pontot vett fel - tette hozzá. Az innovációs stratégia is 2 ponttal kisebb értéket ért el, ami azt mutatja, hogy a vállalatokat jelenleg "más dolgok kötik le" - mondta.

A kutatócég szakembere rámutatott arra, hogy a legnagyobb cégek a leginnovatívabbak, a kutatásban a 4 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkezők 38 pontot értek el; ezeket követi a 2-4 milliárdos árbevételű kategória 30 ponttal, az 1-2 milliárdos 29 ponttal és a 300 millió forint és 1 milliárd forint közötti árbevételűek 26 ponttal. Hozzátette: az innovációs tevékenység két szektorban csökkent, a mezőgazdasági ágazatban 18 pontra (29 pontról), ami messze alulmúlja a többi kategóriáét, illetve az építőipart is magába foglaló ipar kategóriában 26 százalékra (31 pontról). A szolgáltatási és a kiskereskedelmi ágazat a leginovatívabb 30, illetve 29 ponttal; valamennyi régió indexe 28-29 pont körül van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?