Sokan nem ismerik a szabályokat: 2022-től már ezekhez a gépekhez is jogosítvány kell

Sokan nem ismerik a szabályokat: 2022-től már ezekhez a gépekhez is jogosítvány kell

agrarszektor.hu
Az építőipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság egyre több olyan munkavállalót foglalkoztat, akiknek különféle földmunkagépekkel, különféle szállítógépekkel, emelő- és rakodógépekkel kell dolgozniuk. A biztonságos munkavégzés érdekében nagyon fontos, hogy vizsgát tegyenek arról, hogy kezelhetik ezeket a gépeket. A DEKRA Akademie arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-től jogosítvány szükséges ezeknek a gépeknek a kezeléséhez. Az új rendelet összesen 82 munkagép esetén írta elő jogosítványt a használatukhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az építőipar, a kereskedelem, valamint a mezőgazdaság munkaerőpiaci igényeinek növekedésével az elmúlt években megnőtt a kereslet az olyan munkavállalók iránt, akik különféle gépeket kezeléséhez szükséges tudással és bizonyítvánnyal rendelkeztek - írja közleményében a DEKRA Akademie Kft. Décsi András, a cég ügyvezetője elmondta: a gépkezelők oktatása eddig is kiemelt helyet foglalt el képzési palettán, hiszen nem nagyon találni már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Különösen az építőipar fellendülésével növekedett egyenes arányban a gépkezelő képzések igénye, és ezt az emelkedést az alapanyag-ellátási problémák és áremelkedési sem fogták vissza.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Túl a törvényi szabályozáson és a jogszabályi kötelezettségen, az építőiparban egyik legveszélyesebb, ha nem a legveszélyesebb terület a munkagépek kezelése. Ezért a munkaadók jellemzően nem foglalkoztatnak olyan munkaerőt, amely nem rendelkezik a kezelni kívánt gépek munkavégzési jogosultságaival, engedélyeivel

 - hangsúlyozta Décsi András.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy 2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2-8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek - könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel - ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2-8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.

Címlapkép forrása: DEKRA Akademie Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?