Nyolc hasznos tipp, hogyan készítsük fel kertünket a télre

agrarszektor.hu
Sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak, ha megfelelően előkészítjük a kertet a téli időszakra. Nyolc fontos teendőt mindenképpen érdemes elvégeznünk, ha tavaszra szép és egészséges kertet szeretnénk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. A lehullott levelek összetakarítása

Elkerülhetetlen és fárasztó munka, de mindenképpen érdemes összegyűjteni a lehullott lombot, amit azután komposztálhatunk, vagy - ha erre nem érzünk hajlandóságot - felhalmozhatjuk egy félreeső területen. A pázsiton semmiképp nem érdemes nagyobb mennyiségű lombot hagyni, mert az átázott lomb ideális táptalaj a tavaszi penészedésnek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


2. Az utolsó fűnyírás

Az időzítés nem könnyű, de arra kell ügyelni, hogy a szokásosnál kicsit magasabbra hagyjuk a füvet.

3. A pázsit műtrágyázása

Az első hó lehullása előtt célszerű még egyszer tápanyagokat adagolni a pázsitnak, mert ezzel megerősítjük a gyökérzetet, amit tavasszal meghálál a fű.

4. Fűvetés

Talán a legnehezebben időzíthető művelet, de ha sikerül a pázsit megújítást nem sokkal az első hó érkezése előtt megejteni, a hótakaró megvédi a magvakat, és kellő vízzel látja el őket ahhoz, hogy a tavaszi olvadáskor egyenletesen kikeljen a friss fű. Így megtakaríthatjuk magunknak a tavaszi füvesítéssel járó állandó locsolást.

5. Gyomirtózás

Az ősz ideális időszak arra, hogy a megfelelő gyomirtó bevetésével elejét vegyük a tavaszi burjánzásnak.

6. Az évelők felkészítése a télre

Örök vita, hogy melyik évelőt érdemes visszavágni a hideg beállta előtt, de az biztos, hogy visszavágás nélkül az évelők ideális hófogóként szolgálhatnak a kertben. Akár a vágás mellett döntünk, akár nem, jó ötlet lehet a növények gyökérzetét erősítő tápoldatot adni az évelőknek a "téli álom" előtt.

7. Az ágyások átforgatása

Akár zöldségekről, akár virágágyásokról van szó, a fagy előtt érdemes utoljára átforgatni a talajt. Ezzel ismét a felszínre emelhetjük azokat a kártevőket, amelyek már elhelyezkedtek a talajfelszín alatt, így nagyobb részük pusztul el az érkező hidegben, mintha háborítatlan földben vészelhetik át a fagyokat.

8. Facsemeték ültetése

A gyökérzet szintjén a talaj hőmérséklete magasabb, mint a felszínen, így érdemes őszre időzíteni a facsemeték kiültetését, hiszen elég idejük lesz meggyökeresedni.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?