Eleged van a bolti bazsalikomból? - Itt a tuti tipp az otthoni termesztésre!

agrarszektor.hu
A bazsalikom talán az egyik legnépszerűbb fűszernövény, amit sokan ültetnek előszeretettel a kiskertbe vagy a balkonra. Nehéz azonban életben tartani a palántát, ezért összeállítottunk egy kis útmutatót, hogy szép, élénk zöld színű és húsos levelű növényt tudjunk otthon nevelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bazsalikom egy egynyári, nap- és melegimádó növény. A konyhában is jól érzi magát, és szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat, éppen ezért ültetésekor nagyon fontos a jól megválasztott termőföld. A jó minőségű vetőmag ugyancsak fontos, figyeljünk arra, hogy egy lyukba csak körülbelül 5 szem magot vessünk, mert ha mind kikel, úgyis szét kell majd ültetnünk őket. Az elvetett magokra szórt földet ne tömörítsük, legyen laza, és mindig nedves, de ne álljon rajta a víz soha, így akár 30-50 centiméterre is megnőhet a növényünk.

Nem csak magról vethetjük a bazsalikomot, hanem kész palántát is vásárolhatunk a kertészetekben. Mindig figyeljünk arra, hogy csak az egészséges palántát vegyük meg. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a legfelső hajtásokat, akkor bozótosabb, több elágazást növesztő, gazdagon fejlődő növényt kapunk. Érdemes észben tartani, hogy a palánták nagyon hidegérzékenyek.

Természetesen kint a kertben is ültethetünk bazsalikomot, termesztése itt is egyszerűen megoldható. Érdemes a kert melegebb pontját kiválasztanunk. Ha magról vetjük a növényünket, akkor körülbelül egy centiméter mélyre vessük a magokat, de csak akkor, ha már nincsenek kint reggeli fagyok. A növényünket - ha később ki akarjuk majd ültetni a kertbe - elő is nevelhetjük a lakásban.

Locsolásra - legalábbis amíg kicsik a növények - a permetező flakon a legmegfelelőbb, mert ezzel sokkal jobban tudjuk szabályozni a víz mennyiségét, mint egy locsolókannával. Később, ha már nagyobbak a növények, természetesen használhatunk nagyobb nyílású locsolásra alkalmas eszközöket is. A gyengébb növénykéket érdemes eltávolítani, ugyanúgy ahogy a gyomokat is, hiszen ezek csak elveszik a tápanyagot az erősebbektől. Ha már legalább az egyik lomblevél kinőtt, és a magokat nem a végleges helyükre vetettük, akkor ilyenkor érdemes már átültetnünk a növényeket.

A legoptimálisabb talán ha a konyhában termesztünk bazsalikomot, így mindig kéznél lesz, ha használni szeretnénk, és a betegségek is nehezebben támadják meg. Nem csak a levelét érdemes fogyasztani, de a húsos szára és a virágzó hajtásai is sok illóolajat tartalmaznak. Ha kísérletező kedvűek vagyunk, érdemes kipróbálni a hagyományos fajtákon túl a citromillatú, fahéjillatú, lila vagy saláta levelű fajtákat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?