Hét tipp, hogyan űzhetjük ki kertünkből a vakondot

agrarszektor.hu
Minden kertész szereti a kertjét rendben tartani, megőrizni annak épségét és szépségét, van azonban egy kis állat, amely a kertek 99 százalékban időről időre felbukkan. Bizony, ez a vakond! A vakond elleni küzdelem nem egyszerű, és bár sok módszer létezik, ezek nem ugyan olyan hatásfokkal válnak be minden kertben. Nem marad más, mint a kísérletezés. Összegyűjtöttünk hét tippet, hogyan vehetjük fel leghatékonyabban a harcot a vakonddal szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vakond általában fél méterrel a földfelszín alatti járatokban él és alszik téli álmot is, és általában tavasszal jelenik meg a kertekben.

Nehéz eldönteni róla, hogy a hasznos vagy a kártékony állatok közé tartozik-e.

Ugyanis ásásaival komoly károkat okozhat a kertekben, de elpusztítja a talajban élő és károsító cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket és százlábúakat is. Emellett megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot is. Ugyanakkor kedvelt csemegéje a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, amely lazítja, forgatja a termőföldet.

A vakond legfőbb ellensége a gólya, amely hosszú csőrét belefúrja a vakondtúrásba és élve nyeli le a kis állatot, de a macska és a kutya sem igazán tűri meg a kertben a betolakodót. A legtöbb vakond elleni módszer az állatok különleges szaglását és hallását veszi alapul. Érdemes kísérletezni a különböző módszerekkel, ugyanis nem egyformán hatnak rájuk a különböző riasztó módszerek. 


1. A sárfű a kutyatej félék közé tartozó növény és a gyökerein keresztül riasztó hatású anyagot választ ki. Érdemes ezért elszórtan ültetni belőle a kertbe, ugyanis távol tarthatjuk vele a vakondokat. Ezenkívül megpróbálkozhatunk a fokhagyma ültetétésével is, illetve ha ezt nem is szeretnénk, a gerezdek is hasznosak lehetnek a járatokba dobálva, mert ezzel is elűzhetjük a kis állatokat.

2. Az egyik legrégebb óta használt praktika a gázolajba vagy petróleumba mártott rongy vakondjáratba helyezése. A kellemetlen, büdös szag ugyanis menekülésre készteti a nem kívánatos állatot.

3. A gázolajos vagy petróleumos rongy modernebb változata a kereskedelmi forgalomban is kapható füstpatron, amely mérgező gázt áraszt magából, így elpusztítja az állatot.

Itt fontos megjegyezni, hogy bármennyire is szeretnénk távol tartani a vakondot a kertünktől, ne felejtsük el, hogy védett állatról van szó.

4. A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el. Érdemes több helyre is üveget ásni a kertbe, főleg a túrások közelébe.

5. Kaphatók elektromos vakondriasztók, amelyek a vakondok számára kibírhatatlan, az emberi fül számára viszont hallhatatlan frekvenciájú hangokat bocsátanak ki. Ezek a hangok alkalmasak arra, hogy elűzzük velük a hívatlan állatokat.

6. A kávézaccal is érdemes megpróbálkozni, ez ugyanis környezetkímélő módszer is egyben. Csak beleöntjük a lyukba a zaccot, és a vakondok, valószínűleg az illata miatt, nem fognak többet arra látogatni. 

7. Ha nem maga az állat ellen akarunk fellépni, hanem inkább megelőző módszert keresünk, akkor szüntessük meg a kártevőket a kertünk földjében. Vagyis ha a vakondnak nem lesz mit ennie, nem károsít majd a kertünkben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29