Nyakunkon a tökszezon: biztos tippek a betakarításhoz

agrarszektor.hu
Eljött a sütőtök szezon, sokan azonban nem tudják, mikor érdemes leszedni a termést, mikor biztos, hogy már megérett. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amelyek segítségével gyorsan meg lehet állapítani, hogy mikor jött el a betakarítás ideje.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sütőtök betakarításának ideje a fajtájától is nagymértékben függ, azonban általánosságban elmondható, hogy augusztus közepétől október végéig tart a sütőtök betakarítása, amikor a növények lombozata már fokozatosan leszárad. Az ültetéstől a termés beéréséig akár 6 hónap is eltelhet. Egy tövön - átlagos körülmények között - 5-6 termés érhet be. Amikor a sütőtök növekedési szakaszának vége, a szárak fássá, és szárazzá válnak.

Ha a szár már nagyon fás, és a kocsány is elszáradt, akkor könnyedén le lehet szedni a tököt. Ha csak nagy erővel tudjuk letépni a tököt, akkor valószínűleg még nem érett meg rendesen. 

Segítség lehet még, hogy a teljesen érett tök általában már egységes és gazdag színvilágú. A hagyomány szerint akkor érdemes elkezdeni a betakarítást, amikor a dér egyszer már megcsípte a terméseket, ilyenkor ugyanis már omlósabb, ízletesebb a húsa.

Betakarítás közben figyeljünk rá, hogy a termés ne sérüljön meg, ugyanis ha ütődik, összenyomódik, vagy másképp sérül, akkor rothadási folyamat indulhat be.

A leszedés után mindig mossuk meg a terméseket, hogy a talajban található baktériumok és gombák ne tudjanak elszaporodni. Ha ez megtörtént, utána mindig száraz, fagy-és csapadékmentes, hűvös és szellős helyen tároljuk a sütőtököt. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29