JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A sütőtök betakarításának ideje a fajtájától is nagymértékben függ, azonban általánosságban elmondható, hogy augusztus közepétől október végéig tart a sütőtök betakarítása, amikor a növények lombozata már fokozatosan leszárad. Az ültetéstől a termés beéréséig akár 6 hónap is eltelhet. Egy tövön - átlagos körülmények között - 5-6 termés érhet be. Amikor a sütőtök növekedési szakaszának vége, a szárak fássá, és szárazzá válnak.
Segítség lehet még, hogy a teljesen érett tök általában már egységes és gazdag színvilágú. A hagyomány szerint akkor érdemes elkezdeni a betakarítást, amikor a dér egyszer már megcsípte a terméseket, ilyenkor ugyanis már omlósabb, ízletesebb a húsa.
A leszedés után mindig mossuk meg a terméseket, hogy a talajban található baktériumok és gombák ne tudjanak elszaporodni. Ha ez megtörtént, utána mindig száraz, fagy-és csapadékmentes, hűvös és szellős helyen tároljuk a sütőtököt. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.