Januárban sem áll meg az élet: fontos teendők a kiskertekben

agrarszektor.hu
Érdemes már januárban elkezdeni a kert felkészítését a tavaszra. Ez a hónap kitűnő alkalmat ad ugyanis a kerti szerszámok átnézésére, a magok ellenőrzésére, valamint a kert előkészítésére. A később szükséges műtrágya és permetezőszer beszerzése is aktuális, illetve akadnak olyan gyümölcsfák, amelyeket akár már most januárban elültethetünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik legfontosabb feladat a hónapban a vetőmagok beszerzése. Ha van otthon vetőmagunk, nézzük át őket növényfajonként. Az öreg, több éves magokat inkább csíráztassuk meg használat előtt, egy idő után ugyanis elveszítik a csíraképességüket. Így nem érhet csalódás minket, ha nem hajt ki növényünk a kertben.

Arra törekedjünk, hogy a 80 százaléknál kisebb mértékben csírázó magokat már ne nagyon vessük el, a szabadföldi körülmények között ugyanis rosszabbak lesznek a csírázási feltételei. Ha mégis gyengén csírázó magot használunk, akkor mindig többet vessünk belőle. Vetőmagot mindig kertészetből vagy szakboltból vegyünk, ezek ugyanis általában a leggyakoribb betegségeknek ellenállnak és a csíraképességük is megfelelő. Ha megvannak a magok, már most januárban érdemes elkészítenünk az ültetési tervet is.

A szerszámok javításának is mos van itt az ideje. Nézzük át a kapát, a metszőollót, az ágvágó ollókat, és ha szükséges élesítsük őket, ha van törött vagy sérült szerszámnyél, azt pedig cseréljük ki. A kerti eszközöket tisztítsuk meg, és dörzsöljük át olajos ronggyal. A költségek is jobban megoszlanak, ha egyik hónapban a vetőmagokat vesszük meg, a másikban a permetezőszert, később pedig a szerszámokat újítjuk fel. Nézzük át a permetezőt is, ugyanis az általános permetezőszerek beszerzésének is most van itt az ideje.

Az idősebb fákról fűrészeljük le az elhalt, beteg, korhadt ágakat. A lehántott kéregmaradékokat gondosan öszegyűjtve égessük el, ugyanis nagy mennyiségben betegségek spórái, illetve kártevők áttelelő típusai lehetnek közöttük. 

A téli időszak a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. Előszőr az ágakat fűrészeljük le, majd ássuk körül a fa tövét, és igyekezzünk minél nagyobb gyökérkoronát kiszabadítani a földből. A főgyökereket lehetőség szerint szedjük ki, mert káros penészgombák telepedhetnek meg rajtuk.

Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk el. Inkább vágjuk le az ágait, és hasznájuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Ha szeretnénk gyümölcsfát ültetni, akkor annak januárban lehet itt az ideje. Mindenképp kertészetből vagy faiskolából szerezzük be a csemetéket, és olyan fajtát válasszunk, amely bőséges és minőségi termést ígér, valamint több kártevővel és kórokozóval szemben is ellenálló. A cserjéket, illetve a földlabdás fákat is most ültessük át, de csak akkor, ha fagymentes az idő.

A tél eleje a megfelelő idő arra, hogy permetezzük a növényeket annak érdekében, hogy megelőzzük a telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj. Mindig a használati utasításnak megfelelően permetezzünk.

Tavasszal biztosan szükségünk lesz műtrágyára. A fejlődő növények legfontosabb tápanyaga a nitrogén, így ezt már most beszerezhetjük. Lombtrágyát is érdemes vásárolnunk, mert bizonyos körülmények között a növények a talajba juttatott tápanyagokat képtelenek felvenni, ilyenkor pedig a lombjukon keresztül tápálhatjuk őket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?