Egy módszer, amely dacol a faggyal! Tudj meg mindent a tél alá vetésről

agrarszektor.hu
Sokan nem gondolnák, de még november végén is vannak olyan zöldségek, amelyeknek a magjait elvethetjük kiskertünkben. A késő őszi vetést tél alá vetésnek hívjuk, és habár kockázatos lehet, mégis nagyon sok előnye van, ha ezt a módszert használjuk. Összegyűjtöttük mely zöldségek magjait érdemes ilyenkor elvetnünk, és mikre érdemes odafigyelni, hogy már tavasszal a saját kiskertünkben termett zöldségeket fogyaszthassuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Néhány kertész számára meglepő lehet, de még novemberben is akadnak olyan zöldségfajok, amelyek magjait el lehet vetni a kiskertben. Mivel ilyenkor már az ősz utolsó szakaszáról beszélünk, ezért ezt a módszert tél alá vetésnek hívjuk. Habár kockázatos lehet ilyenkor vetni, de annál nagyobb haszonnal kecsegtethet. Sokan azt gondolnák, ilyenkor a fagyok miatt kell a leginkább aggódni, pedig a téli felmelegedés sokkal jobban károsíthatják az elvetett magokat, a melegtől ugyanis hamarabb kicsírázhatnak, a visszatérő fagyok pedig teljesen elpusztíthatják fejlődő növényünket.Kisebb kertekben ezért kisebb mennyiséggel érdemes megpróbálni ezt a kései vetési módszert, de ha sikerül akkor már kora tavasszal betakarításra alkalmas zöldségeink lesznek. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A tél alá vetés ideális időpontja akkor van, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok ne induljanak csírázásnak, a talaj azonban még nem fagyos. A módszer egyik nagy előnye, hogy a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, vagyis a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.

Tél alá vetésre leginkább a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjai ajánlottak. A korai zöldborsó magjait elvethetjük ilyenkor is, érdemes azonban legalább nyolc centiméter mélyre ásnunk a magokat. Már ilyenkor érdemes támrendszert készítenünk a borsónak, így a hozam is növelhető. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetnünk 5-10 centiméteres közökkel, de tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is. 

A tél alá vetés rizikója, hogy a téli időjárás kiszámíthatatlansága miatt nem biztos, hogy minden vetés kikel majd, és az is előfordulhat, hogy a veszteség nagyobb arányú lesz. Nagy előnye azonban, hogy megelőzhetjük vele a kártevőket, a növények ugyanis hamarabb fejlődésnek, növekedésnek indulnak, minthogy a kártevők megjelennének. Így alig lesz növényvédelmi feladat a terményekkel, és tavasszal is kevesebb teendőnk lesz a kiskertben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06