Kisokos az orchideák szerelmeseinek

agrarszektor.hu
Az orchidea az egyik legnépszerűbb szobanövény, és szinte minden lakásban megtalálható belőle legalább egy példány. Az orchidea ugyanakkor némileg igényesebb, mint a legtöbb szobanövény. Ha szeretnénk sokáig gyönyörködni bennük, akkor érdemes a legfontosabb szabályokat betartanunk, mutatjuk mikre figyeljünk oda.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. Speciális orchideacserép és megfelelő közeg használata

Ültetés vagy átültetés során ne egyszerű virágföldet használjunk, hanem kifejezetten orchideáknak való közeget - írja a hobbikert.hu. A durva szemcséjű, levegős föld a legjobb megoldás, mert így elkerülhető a pangóvíz. Az átültetéshez a virágzást követő, tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Figyeljünk arra, hogy a régi földet teljesen rázzuk le a gyökérlabdáról, mielőtt a növényt az új közegbe állítjuk. Az új cserépnek maximum csak kicsivel kell az előzőnél nagyobbnak lennie. Vizsgáljuk meg a gyökereket is, és az elhalt, rohadt részeket mindig távolítsuk el egy éles késsel.

Az orchidea tartása során döntő fontosságú a megfelelő tartó kiválasztása. Érdemes kifejezetten ezen növények számára kialakított, speciális cserép vásárlása. Gyakran lehet kapni műanyagból készült, átlátszó cserepeket, ezekben jól látható a növény gyökere. A klasszikus orchideatartók kerámiából készülnek és feltűnően magasak. A kaspó belső kialakítása lépcsőzetes, így a cserép maga nem a vízben áll.

2. Az orchideák nem viselik el a pangó vizet

A pangó nedvesség az orchideáknál minden esetben gyökérrothadáshoz vagy gyors kipusztuláshoz vezet. Legyünk fokozott körültekintéssel arra, hogy ne gyűljön össze, álljon meg a víz a cserépben. Ha a növényünket spriccelővel nedvesítjük, ne közvetlenül a kedvencünkre permetezzünk, hanem inkább a földre vagy a gyökerekre. A víz a leveleknél, a szívlevelek között megállva rothadást okozhat.

3. Válasszunk öntözési módot

Az orchideák inkább reggel szívják fel a napi vízadagjukat. Kizárólag szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük őket, nyáron azonban esővízzel is locsolhatunk. A locsoláshoz a zuhanyoztatás vagy a bemerítő-beáztatásos módszert is alkalmazhatjuk, de spriccelő flaska, vagy műanyag, keskeny nyakú kancsó segítségével is öntözhetjük kedvencünket. Kizárólag a gyökereket vagy a termesztőközeget kell locsolni, nem pedig a növény felszín feletti részeit.

4. Mérsékelt trágyázás az életerős orchideákért

A megfelelő orchideagondozásból nem hiányozhat a tápoldat. Ehhez speciális orchideatáp javasolt, viszont csak kis adagban. A vadon élő növények csak kevés tápanyaggal ellátottak - és ez szobai körülmények között is ajánlatos. A magas koncentrációjú tápsó felhalmozódik a termesztőközegben és hamar a növény pusztulásához vezethet.

5. Az elvirágzott szárak levágása

Az orchideák gondozása során nagyon fontos, hogy a levirágzott szárakat rendszeresen eltávolítsuk. Ügyeljünk azonban arra, hogy egészen addig hagyjuk a növényen a szárat, amíg teljesen el nem szárad, mert csak akkor szabad őket a zöld részig visszavágni. Legalább két új rügyet mindig hagyjunk a száron.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?