Ne várj tovább a permetezéssel! Ezek a kártevők már most pusztítanak a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Habár eddig nem okozott komoly gondot a monília és a tafrina, az elmúlt napok esőzései miatt javasolt a permetezés a meggyfán, a kajszin és az őszibarackon is. A két goma ellen ugyanis csak megelőzéssel lehet védekezni. Az első levéltetű-kolóniák is megjelentek, emellett pedig egyre többen panaszkodnak a poloskaszagú szilvadarázs kártételére is, így nem árt mindkettő ellen felvenni a harcot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hónapok óta tartó szárazság miatt eddig sem a monília, sem pedig a tafrina nem okozott komoly gondot, az elmúlt napok esőzései miatt azonban a két gomba is beindulhat - mondta a nak.hu-nak Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke. Akinek virágzik a meggyfája, a kajszija, illetve ha tafrinára érzékenyek az őszibarack vagy a nektarin fái, akkor érdemes permetezni, a két gomba ellen ugyanis csak megelőzéssel lehet védekezni. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A ribizlibokron is megjelentek az első levéltetű-kolóniák, így itt is permetezni kell - tette hozzá az alelnök. Ha nem védekezünk most, akkor néhány nap múlva már egyetlen ép levelet sem látunk majd a bokron. A ribiszkében a lambda-cihalotrin hatóanyagtartalmú szerek, és a napraforgóolaj, szója lecitin hatóanyagtartalmú szerek nyári hígítása az engedélyezett. Ez utóbbi azt a lecitint is tartalmazza, amely "egyszerű anyagként" többek között őszibarackban tafrina ellen is engedélyezett. 

Fehér bimbós, sőt sok helyen már virágzik a szilva, és egyre többen panaszkodnak a poloskaszagú szilvadarázs kártételére. Ahol a körülbelül egy centiméteres nagyságú, kirágott, ürülékes belsejű, poloskaszagú termések borították a fák alját, ott ez garázdálkodott. A kártevő a szilva virágzása előtt bújik elő és egyenesen a virágkelyhekbe rakja a tojásait. Amennyiben két milliméteres, barnuló foltokat látunk a csészeleveleken, sziromhullás után egy felszívódó készítménnyel kell védekezni a kikelő lárvák ellen. Egyetlen felszívódó, III. kategóriás rovarölő hatóanyag van, amely használható a poloskaszagú szilvadarázs ellen, ez pedig az acetamiprid. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?