Kiskerti szupertrükk a magyar krumpliválságra: végtelenül egyszerű és durván megéri

agrarszektor.hu
Tombol a krumpliválság Magyarországon, és habár sokan rendkívüli jelenségként tüntették fel, hogy áprilisban nincs magyar burgonya a piacon, ez így van már hosszú évek óta. A magyar krumpli azonban hamarosan átveszi a Franciaországból és Észak-Afrikából érkező import helyét, ahogy minden évben teszi. Ha ezentúl szeretnél inkább felkészült lenni, és egész évben magyar krumplit enni, akkor termeszd meg saját magad a burgonyát, házikertben ez ugyanis kis helyen is megoldható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, semmi különös nincs abban, hogy áprilisban nincs magyar krumpli a piacon, hiszen ez már hosszú évek óta így van ilyenkor. A mostani pánik egyetlen rendkívüli vonása az a burgonya ára. Ez az év eleji pánik könnyen kiküszöbölhető azzal, ha te magad termeszted meg a kiskertben a krumplit, néhány egyszerű szabály betartásával ugyanis nagy termésmennyiségre tehetsz szert. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A burgonya szereti a hűvös, csapadékos klímát, a termésmennyisége pedig nagymértékben függ a nyári csapadéktól, de igen nagy jelentősége van az öntözésnek is. A krumplit március közepétől április végéig ültethetjük, akkor, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 fokot. Fontos, hogy ültetésre csak egészséges gumót szabad használni. A burgonyát mindig olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 centiméterrel mélyebben helyezkedjen el. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de a legjobban a közömbös vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Tartsuk szem előtt, hogy igényes növényről van szó, és igényli a káliumtrágyázást.


Burgonyatermesztés egyszerűen
Ha kevés a helyünk, és nem nagy mennyiségben szeretnénk termeszteni, akkor az ültetést egy dézsában vagy más nagyobb edényben is megvalósíthatjuk. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor figyeljünk arra, hogy száraz időjárás esetén a hetenként kétszeri öntözés javasolt. Ültethetünk burgonyát lenzsákba is. Tekerjük le a zsák száját, töltsünk bele annyi komposztot, amennyibe beleültethetjük a vetőgumót, majd állítsuk napos helyre a zsákot. Ahogy a növények növekedésnek indulnak, tekerjük fel “eggyel" a zsák száját és terítsünk újabb komposztréteget a zsákban, azaz töltögessük folyamatosan.

A burgonyatermesztés során nagyon fontos munkaművelet a töltögetés, ez ugyanis elősegíti a gumókötést, megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön, és gátolja a gyomképződést. A burgonya töltögetését a növény 10-15 centiméteres szármagasságnál végezzük el először, de legalább kétszer töltögessük.

A gumók kiszedésére a virágzás lezajlása után kerülhet sor. A növényeket egyszerűen kihúzzuk a talajból, a gumókat kiforgatjuk, és összegyűjtjük őket. A tárolás papírzsákokban történhet, de semmiképpen se tároljuk műanyag zsákokban, mert ez a gumók rothadásához vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?