Nem kell egyből permetezni: ezekkel a rovarokkal olcsón hadba szállhatsz a kártevők ellen

agrarszektor.hu
A mindent elpusztító kártevők ellen nem csak vegyszeres megoldásokkal vehetjük fel a harcot, de több olyan természetes ellenségük is van, amelyeket akár mi magunk is telepíthetünk kertünkbe. A katicabogár például hatalmas sztárnak számít a levéltetvek elleni védekezésben, de több olyan élőlény is akad, amelyekkel kisebb csatákat nyerhetünk meg a kertünkben pusztító kártevők ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kártevők megjelenésekor a legtöbben automatikusan a vegyszeres védekezésre gondolunk, számtalan természetes ellensége van azonban a növényeinket elpusztító ízeltlábúaknak. A levéltetvek szinte minden évben feltűnnek a legtöbb kiskertben, érdemes azonban néhány napot várni, még mielőtt elkezdenénk a védekezést. Nem is gondolnánk, de hamar megjelennek a természetes ellenségei, például a katicabogarak, vagy azok lárvái. A katica egy nagyon hasznos rovar, lárvái pedig rövid idő alatt kiírtják a tetveket a növényekről.

Szakboltokban mi is beszerezhetjük a katicát, a védekezés során azonban a lárváját használják, ami szubsztrátum formájában kerül forgalomba. A lárvákat elég csak a levéltetvekkel fertőzött növényre szórnunk, a bogár ugyanis sok levéltetűfajjal táplálkozik. A lárva fejlődése során több száz levéltetvet eszik meg, és a szabadföldön termesztett zöldségek, díszcserjék, virágok, valamint a gyümölcsösök védelmére egyaránt felhasználhatjuk őket.

Habár megvásárolni nem lehet, de nem csak a katicabogár jelenik meg a levéltetvekkel teli növények közelében. A zengőlégy lárvái ugyanis épp annyira szeretik a tetveket, mint a katicáé. Habár csúnyák, de hasznos segítői lehetnek a kertészeknek. Nem kell tehát azonnal permeteznünk, a természet ugyanis sokszor elrendezi helyettünk a dolgokat, és gyakran sokkal alaposabban, mint ha mi védekeznénk.

Nem rovar, de sokan tartanak kacsákat a pusztító kártevők kiírtására. Az indiai futókacsák nagyon szeretik ugyanis a csigákat, de a krumplibogarakat, illetve a földben élő lárvákat és lótetűket is elfogyasztják. A hátrányuk lehet, hogy előszeretettel elfogyasztják a fogyasztásra termesztett zöldséget is, ha kordában tartjuk őket, akkor azonban inkább hasznosak lesznek a kertekben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?