Ezt sokan nem tudják a népszerű dísznövényről: így gondozd a hortenziát

agrarszektor.hu
Régóta kedvelt dísznövény Magyarországon is a kerti hortenzia, amely élénk színű virágaival könnyedén kitűnik a többi növény közül. Habár a legtöbben cserepes virágként ismerik, mivel a legtöbb fajta jó fagytűrő, ezért a kertbe kiültetve is jól érzi magát. Összegyűjtöttük mik azok, amikre érdemes odafigyelni a hortenzia gondozása során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kerti hortenzia Japánból származik, és habár sokan inkább cserepes növényként ismerik, a legtöbb fajta jó fagytűrő, így a kertbe kiültetve is jól érzik magukat. Habár kis méretben is virágzik, ez mégis megtévesztő lehet, mert a fajták többsége akár 1,5 méteresre is megnőhet. 

Már az ültetésnél figyeljünk arra, hogy félárnyékos, széltől védett helyre kerüljön a hortenzia. A savas, semleges talajt szereti a legjobban, sőt a talajunk pH-ja a virágok színét is befolyásolja. A hortenziák a jó vízáteresztő, jó táperejű, humuszban gazdag talajt kedvelik. Figyeljünk arra, hogy a földjét a száraz időszakokban is tartsuk nyirkosan, és ha lehet, akkor csak esővízzel locsoljuk, mert a túl klóros csapvíz visszafoghatja a növekedését. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A gondozásával kapcsolatban pozitívum lehet, hogy a kerti hortenzia nem igényli az erős metszést. Elegendő, ha tavasszal levágjuk róla az elhalt ágakat, illetve az elvirágzott hajtásokat a virág alatti első, kifelé néző rügy felett, amikor szükséges. Télen, hogy védjük a növényt az erős fagyoktól, mindig takarjuk le vastagon a tövét. Tápanyagigényes növény, ezért minden tavasszal óvatosan keverjünk komposztot a talajához.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?