Nagy a baj! Nem találják a megoldást a pusztító poloskák ellen a magyar kutatók

agrarszektor.hu
Nem sikerült előrébb jutniuk a poloskacsapda kifejlesztésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak sőt, szabályosan küszködnek a kártevő elleni védekezés kidolgozásán - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t az akadémia egyik munkatársa. Sokkal korábban elkezdte idén a károsítást az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska az országban, a hirtelen jött tavasz ugyanis kedvezett a kártevőknek. Most még nem késő védekezni ellenük, mert még viszonylag kevés növény érik, így azokat, amelyek nem hoztak termést, még megmenthetjük a pusztítástól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly az MTA növényvédelmi kutató olyan poloskacsapda kifejlesztésén kezdtek el dolgozni, amellyel jelentősen csökkenhető majd a kártevő rovarok egyedszáma. Az agrárszektor.hu kérdésére az akadémia egyik munkatársa azonban elmondta, hogy azóta sem sikerült előrébb jutniuk a védekezés kidolgozásával kapcsolatban sőt, szabályosan küszködnek a kártevőkkel.

Idén sokkal hamarabb megjelent a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska Magyarországon - mondta az agrárszektor.hu-nak Aponyi Lajos a Növényorvosi Kamara főtitkára. Ennek az az oka, hogy az évben sokkal hamarabb kitavaszodott, így korán előjöttek az áttelelő poloskák, jelenleg pedig már tart a szaporodás, ami azt jelenti, hogy a lárvák és a kifejlett rovarok egyaránt megtalálhatók. A főtitkár kiemelte, hogy idén jóval több az ázsiai márványospoloska az országban, mint a zöld vándorpoloska, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a trópusi hőséget, amely a mostani nyárra jellemző, ez a faj sokkal jobban szereti. Tény, hogy mindkét poloskafaj egyaránt veszélyes, mert nagyon széles az a növénykultúrakör, amit károsítanak, a zöldségféléktől a gyümölcsfélékig szinten mindent szeretnek.

A poloskák jelenleg leginkább a bogyós kulturákat károsítják, de ahogy elkezd érni a paradicsom, a paprika és a padlizsán, akkor ott is egyre nagyobb számban jelennek majd meg. Voltak, akik már sárgabarackon is észlelték a kártevőt. Rovarölő szerekkel érdemes ellenük védekezni, leginkább akkor, amikor már nagyobb számban vannak - hangsúlyozta Aponyi Lajos. A pusztításukat már most el kell kezdeni, jelenleg ugyanis még viszonylag kevés növény érik, és ezeken még biztonsággal lehet használni a különböző növényvédő szereket. A poloskák szinte bármelyik felszívódó vagy kontakt szertől elpusztulnak, arra azonban mindenképp figyeljünk oda, hogy amikor már érnek a növényeken a termések, ne feledkezzünk meg az egyes szerek élelmezésegészségügyi várakozási idejéről - tette hozzá a szakember. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?