Irány a kert! Ezeket a feladatokat nem halogathatod tovább

agrarszektor.hu
Míg a fákról le nem hullanak az utolsó falevelek, a kertben mindig akad tennivalónk. Hogy a kertünk tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson, készítsük fel növényeinket gondosan a télre. Íme néhány profi tipp az őszi feladatok elvégzéséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ősszel is van feladatunk bőven a kertben, hiszen ilyenkor kell felkészítenünk a növényeket a következő tavaszra. Egy jó darabig tehát még nem dőlhetnek hátra a kerttulajdonosok.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

1. Gyepápolás ősszel is a tavaszi üde pázsitért

A gyep ápolását ősszel sem hanyagolhatjuk el, ha tavasszal friss és egészséges pázsitot szeretnénk - írja közleményében a Stihl. Az őszi gyeptrágyázás mellett a gyepszellőztetésről se feledkezzünk meg. Gyeptrágyázáshoz a nitrogénben szegény vagy nitrogénmentes, káliumban gazdag gyeptrágyát válasszuk. Éjszakai fagyok esetén már ne nyírjuk a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra, a fűnyírások számát fokozatosan csökkentsük.

2. A komposztálóban végzi…

Ősszel rengeteg szerves hulladék keletkezik a kertben, amelyek mind a komposztálóba kerülhetnek. Mielőtt a komposztba tennénk, az összegyűjtött kerti hulladékot, még a lehullott lombot és a levágott füvet is érdemes kerti aprítógéppel kisebb darabokra vágni, meggyorsítva ezzel a komposztálás folyamatát. A komposztálóba tehetjük az ősszel hervadásnak indult, a talajból gyökerestől kihúzott egynyári dísznövényeket, fűszernövényeket, vagy az évelőkről levágott és felaprított elszáradt növényi részeket is.

3. Most ültessünk facsemetét

Az ősz folyamán tervezett facsemete-ültetéseket most érdemes megtervezni, megkeresni megfelelő helyüket, valamint megásni a legalább 60-80 cm mély ültetőgödröket. Ha a felásott talaj tápanyagban szegény, dúsítsuk átszitált komposzttal, szerves trágyával. Fontos, hogy a korábban betegség miatt kivágott fák helyére ne ültessük ugyanazt a fajtát, mert itt a talajban még jelen lehet a fára ártalmas kórokozó, kártevő. A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja az október, november. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan beöntözni.

4. A mediterrán növények már fázhatnak

A fagyérzékeny, mediterrán cserepes növényeket még az első éjszakai fagyok előtt tegyük fagymentes, jól szellőző helyre, ahol télen sem csökken a hőmérséklet 5 °C alá. Öntözővizük mennyiségét folyamatosan csökkentsük. Akármilyen szépek is, kerüljön most már be a kertből a citrom-, a babér-, az olajfa és a leander is.

5. Nárcisz, jácint, tulipán - földbe a hagymáikkal!

A hagymás dísznövények, mint például a nárcisz, tulipán vagy jácint hagymáit kora ősszel ültessük, hogy a fagyok beálltáig meggyökeresedjenek. A dísznövények hagymáinak méretéhez képest kétszer olyan mély ültetőgödröt ássunk, amelynek aljába tápanyagban szegény talaj esetén szórjunk szervestrágyát vagy átszitált komposztot.

6. Hogy jövőre vidám szamócáink érjenek

A szamócapalánták szabadföldi elültetésére, valamint az elszaporodott szamócatövek szétültetésére a kora ősz a legmegfelelőbb. Az előkészített ágyásokba szórjunk házi komposztot vagy trágyát, az elültetett növények tövét öntözzük be alaposan, hogy még a tél előtt gyökeret fejleszthessenek. Válasszuk a szamócák ültetésére a kert napfényben gazdag területeit. Új palánták vásárlása esetén friss és élénk lombozatú, erős gyökérzetű növényeket válasszunk.

7. Gondoskodjunk a gyógy- és fűszernövényekről is

A levendulát, zsályát metsszük vissza, hogy ne érje őket fagykár. A fűszeres illatú cserjék töveit kb. a felére vágjuk vissza, a zsálya leveleit szárítsuk meg, tegyük el télire. A kertben elterjedt citromfüvet és a különböző mentafajtákat tőosztással szétültethetjük. Ilyenkor föld alatti hajtásaikkal együtt ássuk ki az egész fűszernövényt, majd válasszuk szét úgy, hogy 3-4 növény együtt maradjon, ezeket ültessük külön-külön új helyükre. Mivel gyorsan növekedő növényekről van szó, hogy megfékezzük a túlszaporodásukat, érdemes cserepestül elültetni őket.

8. Őszi sövényápolási praktikák

A kertünket díszítő örökzöld cserjéken és sövényeken a kora őszi időszakban még végezhetünk egy formára nyírást, amelynek gondozott alakja jól mutat majd télen is a kertben. Fontos, hogy a fagyok beálltakor már ne nyírjuk a sövényt, ez fagykárokhoz vezethet. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?