Ezek a trükkök működnek: így élheti túl a telet a leandered

agrarszektor.hu
A leander gondozásának egyik legfontosabb lépése a megfelelő teleltetés. Mivel egy mediterrán növényről van szó, ezért a Magyarországon szokásos téli fagyokra érzékeny, ugyanakkor az átmeneti 2-3 fokokat károsodás nélkül elviseli. Van néhány alapszabály, amelyet fontos betartanunk a teleltetése során ahhoz, hogy a következő nyáron is szépen és egészségen virágozzon majd a növényünk. Öszegyűjtöttük mikre érdemes odafigyelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Földközi-tenger környékéről származó leander gondozásának egyik legfontosabb lépése a növény teleltetése, az őszi fagyok elől ugyanis minden évben védett helyre kell menekítenünk a növényt. Ezt megelőzőleg azonban érdemes a növény hajtásait visszavágnunk, a virágos hajtásokat felére, a többinek pedig elég csak a végeit lemetszenünk. A kertbe kiültetett leander beköltöztetésekor ügyeljünk arra, hogy a növény edénye elég nagy legyen ahhoz, hogy a gyökere kellően elférjen benne. A teleltetés előtt a leveleket minden esetben szabadítsuk meg zuhanyozással a rájuk rakodott portól, koromtól és egyéb szennyeződéstől. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A leandert fagymentes, lehetőleg hűvös (4-6 fokos) helyiségben célszerű teleltetni. A téli szálláshely legyen világos vagy félárnyékos, de a leanderek elviselik a sötét helyet is. Fontos, hogy a teleltetésre használt helyiség fagymentes legyen, erre megfelel akár egy pince, egy garázs, egy fűtetlen folyosó, vagy egy télikert. Az öntözés a leander teleltetésének fontos része, csak annyira kell öntözni őket, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki, de a növény földjét tartsuk nagyrészt szárazon. Februárt követően a növényt egyre bőségesebben öntözzük, helyezzük világos helyre, a tápanyag-utánpótlását azonban még ne kezdjük el.

Amint a külső hőmérséklet már elég magas, tápoldatozzuk a leandert, majd kezdjük meg a fokozatos visszaszoktatását a kinti élethez: lassacskán növeljük a vízadagját és a növényt érő fény mennyiségét. Ezekre azért van szükség, hogy a környezeti viszonyok hirtelen változása ne okozzon sokkhatást a növénynek. A növényt késő tavasszal vigyük ki a szabadba, amikor a hőmérséklet már elég magas ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A tisztító zuhanyozás ekkor is igen jót tesz a télen elszennyeződött lombozatnak. 

Sok más növényhez hasonlóan a leander télen nyugalmi állapotba kerül. A hűvös őszi időjárás hatására leveleit lehullajtja, növekedésének üteme lelassul. Így ha télen a leander levelei lepotyognak, ne ijedjünk meg, ez egy természetes folyamat, tavasszal majd újra kihajt. A növényt nem tanácsos átültetni mindaddig, amíg a virágzás le nem zajlott, az átültetés legideálisabb időpontja az ősz, amikor a növényt a teleltetéshez készítjük fel.

Sok otthonban nem lehet megoldani a leander téli gondozását ideális körülmények között, ezért gyakran egy fűtött, de világos helyen tartják. Ekkor a leander még télen is új hajtásokat, leveleket hoz, és gyakran virágzik is, aminek az lesz a hátránya, hogy a növénynek nem lesz nyugalmi időszaka, így nyáron kevesebb virágot fog hozni. Ebben az esetben fontos, hogy csak annyit locsoljuk a növényt, hogy a földje és gyökerei ne száradjanak ki, nem kell túl locsolni, de a kiszáradástól is védeni kell. A fűtött meleg szobában a kártevők is támadnak, így télen folyamatosan figyelni kell a növény hajtásait, nehogy meglepetés érjen minket. Ha fűtött szobában tartjuk télen a leandert, ne az legyen a cél, hogy szép virágzó növényünk legyen, hagyjuk, hogy kipihenje magát a növény, mert csak így fog nyáron sok virágot hozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?