Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik télen: így védd a növényeket a kemény fagytól

agrarszektor.hu
Sokan védik télen takarással növényeiket, hiszen nem mind tűri jól a fagyokat. Nem mindegy azonban, hogy mivel és hogyan végezzük a téli takarást, többen elkövetik például azt a hibát, hogy a növényt bugyolálják be, elzárva így a valódi hőforrástól, a talajtól. Összegyűjtöttük, mikre érdemes odafigyelni, és hogyan kell helyesen takarni a növényeinket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A téli takarást sokan használják a hideg hónapokban, hogy megvédjék a növényeket a fagyoktól. Fontos, hogy nem szabad túl hamar, azaz például októberben elkészíteni a takarást, célszerűbb inkább a tél elején, mert jobb, ha minél kevesebb időt tölt a növény a takarás alatt. Alaphiba a takarásoknál, hogy a növényt sokan bebugyolálják, felöltöztetik, körbetekerik egy dróthálóval, majd azt teletömik levelekkel, szénával, szalmával, azaz oszlopszerűen takarják be. A növény azonban nem termel hőt, tehát hiába öltöztetjük fel, nem zárunk alá hőt, így maga a szigetelés csupán csekély védelmet nyújt.

A természetben egy hőforrás van, amit becsapdázhatunk a takarás alá, az pedig a talajhő. Nagy hidegek jellemzően hótakaró esetén fordulnak elő, a hó alatt pedig általában alig 0 fok körüli a talaj hőmérséklete, ezért ha a takarásnál szabadon hagyjuk a talajt, akkor ezzel a viszonylag meleg talajjal tudjuk fűteni azt a légteret, amit a takarással alázárunk.

Forrás: Getty Images

A helyes megoldás az, ha csinálunk egy indiánsátrat, azaz egy vázat a növény fölé kúp, gúla formában. A váz lábait rögzítsük a talajban, hogy egy nagyobb szél ne tudja elmozdítani a takarást. A vázat takarjuk le valamilyen hőszigetelő anyaggal, takarókkal, plédekkel, paplannal, lepedőkkel, vagy kőzetgyapottal, annak érdekében, hogy megfogjuk a talaj hőjét. Ezt követően kívülre rakjunk egy (lehetőleg világos, fehér vagy szürke) nejlont vagy fóliát, hogy ne ázzon el a takarás. Mindig figyeljünk arra, hogy a takarást, és az egész szerkezetet megfelelően rögzítsük.

A -15,-20 fokos éjszakák általában 1-2 alkalommal fordulnak csak elő egy-egy télen, a többi időszakokban enyhébb idő van, így az is jó ötlet lehet, ha a takarás vázát ősz végén, tél elején készítjük el, és csak arra az 1-2 éjszakára tesszük fel a takarást, illetve a hőszigetelést, amikor kemény mínuszok vannak.

Fontos, hogy a takarás nem csak a növénynek, hanem a pockoknak, egereknek is jó hely, megrághatják a takarás alatt lévő fát, így védekeznünk kell ellenük. Enyhébb időben a takarást ki is lehet bontani, szellőzni, figyelve arra, hogy esős időben ne ázzon el a takaróanyag.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?