Ne hagyd magad átverni: így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

Ne hagyd magad átverni: így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

agrarszektor.hu
Biztos sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után azt hitték megtalálták a tökéketes ízű paradicsomokat, és otthon, kóstolás közben szembesültek vele, hogy bizony nagyon rossz ízű darabokat választottak. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet ránézés alapján megállapítani a boltban, hogy egy paradicsom érett és édes. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azok, akik nem termesztenek otthon paradicsomot, ezért azt a boltban kell megvenniük, biztos találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után hazaérve azt tapasztalták, hogy a megvásárolt paradicsom bizony nem túl jó ízű. Van azonban néhány dolog, amire ha odafigyelünk, könnyedén felismerhetjük már első ránézésére, hogy melyik a finom és érett paradicsom, és melyik nem. Azt nem árt tudni, hogy az alábbi trükkök csak a nagy, friss fogyasztásra alkalmasak paradicsomokra érvényesek, és nem vonatkoznak a koktél paradicsomokra. 

Az ideális paradicsom kiválasztásánal az egyik legszembetűnőbb jelenség az, ha a paradcosm tele van úgynevezett szálakkal, erezettekel, így ha ezt látjuk a termésen, akkor az már biztosan nem lehet rossz ízű. Érdemes odafigyelni a levélre is, ami sok mindent elárul a paradicsom érettségéről. Ha a levél el van száradva, akkor a paradicsom már napok, vagy akár hetek óta ott állhat a boltban, ráadásul, ha még ennek ellenére is kemény a termés, az szintén nem jelenthet túl jót. Olyan paradicsomot válasszunk tehát, amelynek zöld, rugalmas, hajlékony és friss a levele, mert ha ezek stimmelnek, akkor biztosan a zöldség is friss. 

Egy másik trükk, amit megéri bevetnünk az, hogy megnézzük vannak-e apró, kicsi szőrök, szőrszálak a termésen, mert ha találunk rajta, és emiatt matt színű a paradicsom, akkor az a darab biztosan édes és érett. Ha fénylik a paradicsom, akkor már biztosan nem édes, így az egy tévhit, hogy a nagyon fényes, tükörfelületű paradicsomok a finomak és jó ízűek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?