Ez a módszer működik: így védekezz a poloskák ellen kevés pénzből, de hatékonyan

Ez a módszer működik: így védekezz a poloskák ellen kevés pénzből, de hatékonyan

agrarszektor.hu
A poloskák évről évre egyre nagyobb károkat okoznak a kertekben, ráadásul szinte lehetetlen védekezni ellenük. Létezik azonban egy hatékony, de mégis kevés pénzből megvalósítható módszer, ez pedig nem más, mint az apró lyukú háló használata. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan lehet egyszerűen, de mégis sikeresen szembeszállni a poloskákkal. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási károkat, és évről évre egyre több bosszúságot okoznak a poloskák a kertészek számára. A legtöbben már valószínűleg a létező összes praktikát bevetették a kártevők ellen, van azonban egy módszer, amely nem csak hatékony, de olcsó is. A poloskák ellen egyébként nem feltétlenül érdemes permetezéssel fellépni, mivel ugyanis viszonylag nagy rovarokról van szó, ez csak ideig óráig jelenthet megoldást, mert másnapra a szomszéd növényről újra átjöhetnek a kártevők. Két módszer is hatásos lehet ellenük, az egyik kicsit több pénzbe kerül, viszont hosszú távú megoldást jelenthet, a másik szinte teljesen ingyen van, de többet kell vele foglalkozni. 

A kicsit drágább megoldás az lehet, ha alagutat készítünk a poloskáktől megvédeni kívánt növények felé, erre pedig apró lyukú hálót rakunk. Fontos, hogy mielőtt az alagutat elkészítjük, ellenőrizzük a növényeket, hogy nincsenek-e már rajtuk poloskák, vagy egyéb kártevők, és kizárólag egészséges növényeket védjünk ezzel a módszerrel. Ez a trükk egyébként azért is jó, mert más, nagyobb méretű kártevő ellen is védhetjük így a növényeinket. Érdemes arra figyelni, hogy a nagyon apró szemcsés háló lehet, hogy kicsit elvesz majd a nap erejéből, ezért inkább fehér színűt válasszunk.

Az olcsóbb megoldás az, ha szintén apró szemcséjű hálóval magát a termést burkoljuk be, például a nagyobb szemű paradicsomokat, akkor amikor még zöldek. Habár így csak a terméseket védjük meg, magát a növényt nem, de legalább a paradicsomot nem fogják károsítani a poloskák. Csak vágjunk ki egy akkora méretű kört a hálóból, amekkorával be tudjuk fedni a paradicsomokat, majd befőttesgumival, vagy madzaggal erősítsük össze a termés körül. Figyeljünk arra, hogy viszonylag lazán legyen a háló a paradicsom körül, nem az a cél, hogy szétnyomjuk a termést, hanem, hogy megvédjük a poloskáktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?