Átrakókocsi

Az átrakókocsi a betakarítási munkák meggyorsítására szolgáló gép. A már learatott termény gyors átmozgatásával lehetővé teszi, hogy a kombájn minél kevesebb időt töltsön állással.

A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerepet játszanak a korszerű átrakó eszközök, amelyekkel a betakarító gépek és a szállító járművek közötti terménymozgatás meggyorsítására szolgálnak. Ezáltal a betakarító gépek állásidejét csökkenti az átrakó kocsi, amibe menet közben is át lehet tölteni a kombájn magtartályának tartalmát.

A hatékony aratás egyik kulcsa a menet közben történő ürítés, amihez a rutinos gépkezelőkön túl olyan szállítóeszköz szükséges, amelyik biztonságosan tudja tartani az állandó sebességet és távolságot a kombájn mellett, valamint olyan tartálytérfogattal rendelkezik, amelyik illeszkedik a betakarítógépéhez: ez ideális esetben a kombájn magtartály-térfogatának a háromszorosa. Az átrakók akkor is hasznosak, ha betakarításkor a földek fel vannak ázva, mert ezekre ilyenkor közúti közlekedésre készült pótkocsikkal, tehergépkocsikkal szinte lehetetlen rámenni. Ahol ilyen körülmények között mégis sikerült a vontatónak a közútig eljuttatnia a terményt, ott szinte elművelhetetlen keréknyomok keletkeztek a szántóföldön, nem beszélve a kerekek talajszerkezetre gyakorolt károsító hatásáról.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán