Igazi csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a joghurt a kertben

Igazi csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a joghurt a kertben

agrarszektor.hu
A joghurtra a legtöbben élelmiszerként, és emésztést segítő tejtermékként gondolnak, pedig nem csak a bélflórára van jótékony hatással. A joghurtnak számtalan kedvező hatása van a növényekre, felhasználhatjuk ugyanis komposztalapanyagként, műtrágyaként, ráadásul tökéletesen alkalmazható a penészgombák és a lisztharmat ellen is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A probiotikumok nemcsak az emésztésre és a bélflórára vannak jótékony hatással, de a növények számára is akad bőven kedvező hatása - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttük miért lehet olyan hasznos a joghurt, és mi mindenre használhatjuk a kertben. Fontos kiemelni, hogy ezeket a tippeket minden esetben natúr joghurttal próbáljuk ki, semmiképp sem ízesített, cukrozott termékekkel.

De mi is az a joghurt pontosan?

A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus vesz részt. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok), amelyek megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe jótékony hatást gyakorolnak. A joghurtok között megkülönböztetünk élőflórás és nem élőflórás termékeket. Az élőflórás felirat nem garantálja, hogy az egyben probiotikus is, ám ha a címkén probiotikus felirat található, akkor biztos, hogy a termék elegendő hatékony baktériumot tartalmaz.

Miért jó a joghurt a növényeknek?

A joghurt ugyanolyan jótékony hatással lehet a növényekre, mint az emésztésre és a bélflórára. Kutatások kimutatták, hogy a borsó, a lencse, a burgonya és a bab gyökérgumóiban jó baktériumok vannak, amelyek segítenek a nitrogénmegkötésben. Ugyanakkor a probiotikumok szintén segítenek a növény nitrogéntartalmának megkötésében, ezáltal pedig serkentik a növények növekedését.

Mire használhatjuk a joghurtot a kertben?

1. Tökéletes penészgyilkos

Használjunk joghurtot a kertben annak érdekben, hogy megvédjük növényeinket az olyan gombás betegségektől, mint a rothadás, a penészgombák, vagy a lisztharmat. Tegyünk egy evőkanál natúr joghurtot egy csésze vízbe, és töltsük az oldatot egy permetezős flakonba. Permetezzük le a szükséges leveleket az eleggyel, és végezzük el ezt a műveletet megelőzésként is naponta. A kertben egyébként a joghurtsavót (vizes folyadék, amely felhalmozódik a joghurt tetején) is felhasználhatjuk, tele van ugyanis jótékoy mikrobákkal.

2. Adjuk hozzá a komposzthoz

Tegyünk natúr joghurtot mélyen a komposztba, és fedjük le fűrészporral, valamint levelekkel. Ezzel az aprósággal elősegíthetjük a talaj termékenységét és a mikrobák arányát is növelhetjük. A joghurtos komposzt emellett serkenti a dísznövények, a zöldségek, a gyógynövények és a gyümölcsök termőképességét. 

3. Használjuk műtrágyaként

Használjuk a joghurtot természetes szerves trágyaként a kertben. Növeli a talaj nitrogén- és foszfortartalmét anélkül, hogy vegyszereket juttatnánk ki a növényekre. Keverjük össze a joghurtot 50:50 arányban vízzel, és öntsük ezt az elegyet a növények gyökereire havonta egyszer vagy kétszer. 

4. Használjuk a citrusféléknél

A citrusfélék megfelelő fejlődése érdekében öntsünk 1-2 csésze natúr joghurtot a talajra a szár köré a növények növekedési időszakában. Ismételjük meg ezt a lépést 4-6 héten keresztül hetente egyszer, csodát fog művelni a joghurt a növénnyel.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?