Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a citromhéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a citromhéj a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbb háztartásban a narancs- és citromhéj általában a kukában végzi, pedig a szemét helyett, hasznosan is felhasználhatjuk őket. Sokan nem is gondolnák, de a kertben például nemcsak a kártevőket, de akár a szúnyogokat is távol tarthatjuk citrushéjjal, ráadásul tökéletes komposztalapanyag is. Összegyűjtöttük mire és hogyan alkalmazhatjuk a citrusok héját, ahelyett, hogy kidobnánk őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ne dobd ki többet a kukába a feleslegesnek tűnő citrom-, vagy narancshéjat, használd fel inkább a kertben - írja a balconygardenweb.com. Lehet nem is gondolnád, de nagyon sok módon hasznát veheted a citrushéjnak, kezdve attól, hogy kitűnő szúnyogriasztó, egészen odáig, hogy tökéletes komposzt alapanyag. 

1. Tökéletes komposzt alapanyag

A citrusok héja nagyon jó komposztalapanyag, köszönhetően annak, hogy sok bennük a nitrogén, a foszfor és a kálium. Vágjuk fel apró darabokra a megmaradt héjat, és szórjuk bele a komposztunkba. Amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, a citrushéj ráadásul a kártevőket is távolt tartja a komposzttól.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

2. Távol tartja a kártevőket

Nem kell azonnal vegyszerekhez nyúlnunk, ha kártevőket találunk a növényeinken, érdemes kipróbálnunk először citrushéjjal eltávolítani őket. Egyszerűen tépjük apró darabokra a héjat, és szórjuk az adott növény köré. Lehet ez a módszer nem lesz olyan hatékony, mintha növényvédő szereket használnánk, de legalább szerves és természetes anyagot juttatunk ki a kertbe.

3. Elriasztja a kutyákat és a macskákat a kerttől

Ha nem szeretnénk, hogy a kutyák és a macskák gyakori vendégek legyenek a kertünkben, használjunk a távol tartásukra citrushéjat. Ezek a háziállatok nem szeretik ugyanis a citrusok erős illatát, emiatt nagy ívben elkerülik majd a kertünket. Keverjük össze az apróra vágott citrushéjat egy kis kávézaccal és szórjuk szét a kertben. Amellett, hogy sem a kutya, sem a macska nem jön többé a növények közelébe, rengeteg hasznos tápanyagot is kijuttatunk így a kertbe. 

4. Növeli a talaj savasságát

A citrushéjat felhasználhatjuk a talaj savanyítására is. Szárítsuk meg a citrom-, vagy narancshéjat, őröljük porrá, és szórjuk a talajra. Ez egy remek természetes módszer a talaj savasságának növelésére, ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy minél több citrushéjat használunk, annál alacsonyabb lesz a talaj pH-ja.

5. Tökéletes hangyariasztó

A hangyák bizony sok problémát és kárt okozhatnak a kertben, így a legtöbben igyekeznek azonnal megszabadulni tőlük. A citrushéj a hangyák távol tartására is tökéletes lehet, ráadásul egy természetes és sem az állatokra, sem az emberre nem mérgező módszerről van szó.

6. Elűzi a szúnyogokat

A szúnyogok utálják a citrusok illatát, így ha szeretnénk őket távol tartani, akkor dörzsöljük be egy kis citrom-, vagy narancshéjjal a bőrünket, így biztosan elriasztjuk majd a csípős betolakodókat, ráadásul az illatunk is kellemes lesz. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor szórjuk szét reszelt citromhéjat a kertben, illetve a terasz körül. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?