Talajjavító csodaszer: így turbózzák fel a növényeket az élelmes kertészek

Talajjavító csodaszer: így turbózzák fel a növényeket az élelmes kertészek

Szokatlan, de annál hatékonyabb talajjavítót használ egy amerikai környezetvédő, immáron harmadik éve, és saját elmondása szerint esze ágában sincs visszatérni a régi módszerekhez. Thomas Nelson szerint, amióta nyúltrágyával kezeli a kertjét, a paradicsomai brutális méretűre nőnek, és az ízük is sokkal jobb, mint korábban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hobbikertész mostanra már nem csak házikedvencként tart nyulat otthon, hanem fel is használja annak a trágyáját, mivel rájött, hogy ezzel a megoldással már a kisebb kertekben is hatalmas eredményeket lehet elérni, írta meg a The Garden Magazine. A nyulak ugyanis főleg füvet és zöldségeket fogyasztanak, néha csemegeként gyümölcsöt. A trágyájuk ezért nitrogénben, foszforban, káliumban gazdag, de különféle ásványi elemeket (bór, cink, mangán, kén, réz, kalcium) is tartalmaz.

Thomas Nelson elmondta, hogy nyúltrágya a hideg trágyák közé tartozik, amelyeket nem kell komposztálni a felhasználás előtt. Emiatt könnyen felhasználható, akár palántázáskor a talajba beledolgozva, akár mulcsként szétterítve. A nyúltrágya úgy működik, mint a jégkocka: idővel elolvad, a hasznos tápanyagok pedig beivódnak a talajba. Ezt a folyamatot azonban fel is lehet gyorsítani, ha az ember úgynevezett "nyúltrágya teát" készít a trágyából, ami azonnali tápanyagforrást biztosít a talaj számára.

Nyuszi ült a fűben... (Fotó: Getty Images)

A nyúltrágya tea készítése nem egy bonyolult folyamat. Az összegyűjtött trágyát vízbe kell áztatni és napos helyen kell hagyni, a többit meg már elvégzi a természet. De egy öreg vászonkendőből vagy párnahuzatból és a nyúlbogyókból akár "teazacskót" is lehet készíteni, amit aztán a nap által felmelegített vízbe be lehet áztatni. A választott eljárástól függetlenül az ember azt fogja tapasztalni, hogy a víz barnás árnyalatot fog ölteni. Ezt már fel is lehet használni a növényeknél, a leszűrt/kiszedett maradékokat pedig a komposzt közé lehet keverni. Thomas Nelson kitért arra is, hogy a nyúltrágyából igény szerint komposztot is lehet készíteni. Ez nem igényel semmiféle különleges eljárást, a trágyát a komposztra kell szórni, és vizet kell hozzáadni.

A környezetvédő beszélt arról is, hogy aki nem tart nyulakat, annak jelenthet bizonyos kihívást a nyúltrágya beszerzése. A legtöbb kertészeti boltban ugyan beszerezhető ez a talajjavító, de a szakember szerint nem árt óvatosan bánni ezekkel, hiszen nem lehet tudni, hogyan tartották és mivel etették a trágyát adó nyulakat. Thomas Nelson ezért inkább azt javasolja, hogy mindenki nézzen körül helyben, és járjon utána, hogy a környezetében vannak-e nyúltartók, akiktől viszonylag olcsón lehet trágyát szerezni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?