Szuperolcsó megoldások szobanövény-tulajdonosoknak: ezekkel sokat spórolhatsz

Szuperolcsó megoldások szobanövény-tulajdonosoknak: ezekkel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Nem kell feltétlenül vagyonokat költened a szobanövényeid gondozására, számos olyan trükk van ugyanis, amiket ha bevetsz, rengeteget spórolhatsz. A titok abban rejlik, hogy rengeteg olyan konyhai alapanyag van, amelyet nemcsak a főzések során hasznosíthatunk, ilyen például a szódabikarbóna. Emellett a konyhában keletkező hulladékot sem mindig érdemes kidobni, a kávézaccnak, a tojás-és banánhéjnak például nagy hasznát vehetjük a szobanövények nevelése során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szobanövények gondozása gyakran túl nagy költségekkel jár, pedig sokan nem tudják, de fillérekből is meg lehet oldani a nevelésüket -írja a balconygardenweb.com. Akadnak ugyanis olyan trükkök, amelyekhez mindössze néhány konyhai alapanyagra, esetleg hulladékra van szükség, és lám meg is van a "műtrágyánk", a "permetszerünk", a támrendszerünk, vagy akár az öntözőberendezésünk. 

1. Szódabikarbóna a levelek tisztításához

A fotoszintézis zavartalan működéséhez tiszta és pormentes levelekre van szükségük a növényeknek. Érdemes tehát rendszeresen takarítanunk kedvenceink leveleit, ehhez egy csipet szódabikarbónát oldjunk fel egy liter vízben, mártsunk az oldatba egy puha, szöszmentes ruhát, és óvatosan tisztítsuk át a leveleket. 

2. Evőpálcika a növények kitámasztásához

A növényeknek gyakran van szükségük támrendszerre, amihez felesleges boltban vásároltat használnunk, hiszen használt evőpálcikával is kitámaszthatjuk őket. Szúrjunk be a talajba annyi pálcikát, amennyire szükség van, majd nem túl szorosan rögzítsük hozzá a növény szárához.

3. Tojáshéj vagy üres tojástartó doboz a palántázáshoz

Palántázáshoz felesleges külön cserepeket vásárolnunk, használjunk inkább nagyobb tojáshéj darabokat, esetleg üres tojástartó dobozt. Figyeljünk tehát ezentúl, hogy óvatosan törjük fel a tojásokat, így maradnak majd nagyobb darabok, amelyekbe elvethetjük a magokat. 

4. Tojáshéjtea permetszer helyett

A tojáshéj sok foszfort és magnéziumot tartalmaz, emellett nyomokban nátriumot, káliumot, cinket, mangánt, vasat és rezet is találunk benne. Ezek mind olyan tápanyagok, amelyekre a növényeknek szükségük van, jó ötlet tehát teát készíteni belőle, méghozzá úgy, hogy a tojáshéjat felforraljuk vízben, megvárjuk míg kihűl, és már használhatjuk is öntözéshez. 

5. Kávézaccból tápanyag

A kávézacc nitrogénben gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, ezek a tápanyagok pedig mind szükségesek a növények növekedéséhez. Elegendő időnként szórni a szobanövények talajára egy kevés zaccot, és meg is vagyunk a fentebb említett tápanyagok pótlásával. 

6. Az elutazós "vizes palack" trükk

Ha gyakran utazol, és nincs ki gondoskodj a növényeidről, te pedig állandóan azon aggódsz, mi lesz a kedvenceiddel mire hazaérsz, akkor ezt a trükköt neked találták ki. Tölts meg egy műanyag palackot vízzel, szúrj lyukakat a kupakra, majd fejjel lefelé állítsd bele a cserépbe. A víz így lassan fog szivárogni a növény talajába, pont olyan sebességgel és mennyiségben, ami a növénynek szükséges ahhoz, hogy túlélje míg távol vagyunk. 

7. Banánhéj műtrágya helyett

A banánhéj nagyszerű kálium- és foszforforrás nemcsak az emberek, de a növények számára is. Tegyük az apró darabokra vágott banánhéjat sütőbe, vagy egyszerűen csak rakjuk a napfényre, és szárítsuk egészen addig, míg chipset nem kapunk. Ezt használhatjuk talajtakarónak, de belekeverhetjük a növények talajába is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?