Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

agrarszektor.hu
A rózsa szaporítása vízben, a rózsa szaporítása krumplival: így történik a sivatagi rózsa szaporítása és a pünkösdi rózsa szaporítása. A rózsa szaporítása könnyebb, mint gondolnád!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A különböző rózsák, rózsafélék lakásunk vagy kertünk ékkövei: üdítő színfoltot hoznak a zöld levelek között, számos fajtájuk pedig nem csak gyönyörű, hanem illatos is. A rózsák szakszerű gondozása mellett nagyon fontos, hogy megfelelő módon történjen a rózsa szaporítása és ültetése is. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a rózsa szaporítása és milyen tevékenységeket kell elvégeznünk, ha azt szeretnénk, hogy életerős, új növényt kapjunk a közeljövőben. Ezalkalommal három közkedvelt növény szaporítását mutatjuk be: így történik a rózsa szaporítása, a pünkösdi rózsa szaporítása és a sivatagi rózsa szaporítása különféle stratégiákkal.

1. A rózsa szaporítása

A rózsa az egyik legközkedveltebb és legkönnyebben szaporítható virágos dísznövény: mindössze egyetlen ajándékba kapott tőből egy tucat rózsabokrot fejleszthetünk magunknak a rózsáról lemetszett darabok gyökereztetésével. Vágjuk le egy rózsa hajtását vagy a növény felső részét (maximum 25 cm), majd egyszerűen gyökereztessük a következő lehetőségeknek megfelelően:

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

A rózsa szaporítása vízben

A rózsa szaporítása vízben is lehetséges, hiszen egy nagyon egyszerűen kezelhető növénycsaládról van szó. Fogjuk a rózsáról levett szárdarabot, majd tegyük vizes üvegbe úgy, hogy a levágott részt félig lepje el. A következő 10-14 nap során gyökerek fognak rajta megjelenni, amelyeket elültetve új növényeket kaphatunk. A gyökerezést segíthetjük egy kis aloe vera lével, a gyökereztetővízben elkevert élesztővel (1l vízben 100 mg élesztő oldható fel), illetve használhatunk más természetes gyökerezést serkentő szereket (méz, fahéjoldat) vagy boltokban kapható gyökereztető hormonokat is.

A rózsa szaporítása ültetőközegben

A rózsa szaporítása dugványozással nagyon egyszerű: az új rózsatövek nem csak vízben gyökereztethetőek ki, hanem nedves ültetőközegben is. Javasoljuk egy kis gyökereztető hormon használatát, hogy a gyökerezés gyorsabban beinduljon, a dugvány pedig erősebb legyen. Az ültetőközeget tartsuk folyamatosan nedvesen, a cserepet pedig vonjuk be átlátszó nejlonnal. A dugványt tegyük ki szűrt fénynek, minden nap nedvesítsük a talaját és szellőztessük meg a klímáját. Amint beindult a levelesedés, a nejlont eltávolíthatjuk.

A rózsa szaporítása krumplival

A rózsa szaporítása krumplival elsőre meredek javaslatnak tűnhet, ám hasznosabb lehet, mint gondolnánk! Ez is egy dugványozási technika: fogjunk egy darab krumplit, vágjunk bele egy lyukat, a dugvány végét pedig dugjuk bele - így kerüljön a rózsa dugványa az ültetőközegbe. A rózsa szaporítása sikeres lesz, ugyanis a burgonya nedvességgel látja el a növényt még akkor is, ha az ültetőközeg szárazabb, így jó esélyekkel indulhat meg a gyökeresedés. Ezesetben is érdemes a dugványt áttetsző anyaggal letakarni (lehet fólia, befőttes üveg vagy elvágott műanyag palack is).

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

2. A pünkösdi rózsa szaporítása tőosztással

A pünkösdi rózsa, másnéven bazsarózsa tőosztással történik, vagyis nem dugványoknak való szárrészeket veszünk le az anyanövényről, hanem kiássuk és gyökerénél fogva szedjük szét azt. A piros vagy a kerti bazsarózsa gyökérnyakán alvógumók találhatóak: ezek mindegyike kihajt, ám a fehér/illatos bazsarózsa tőosztásához jól fejlett hajtások is szükségesek. Egy tövet többfelé is szétszedhetünk, egy aranyszabály van: egy új tőnek legalább három gumóra van szüksége az egészséges fejlődéshez. A lefejtett töveket ültessük el szakszerűen: a gyökeres részek kerüljenek ültetőközegbe (a gumók legyenek 3-4 cm mélyen), amit alaposan meglocsolunk, a szárakat viszont ne ássuk túl mélyre.

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

3. A sivatagi rózsa szaporítása

A sivatagi rózsa szaporítása történhet dugványozás útján (a rózsa szaporítása során leírt módszerek), illetve magról is. A sivatagi rózsa a pünkösdi rózsával és a megszokott rózsafélékkel ellentétben vaskos, fás törzzsel rendelkezik, ez teszi olyan egyedivé. A sivatagi rózsa szaporítása magról nagyon egyszerű: vásároljuk be a magokat a kertészeti áruházakban, majd ültessük el őket a növény fajtájának megfelelő ültetőközegbe tavasszal. Begyűjthetjük saját növényeink magjait, vagy ráolthatjuk a sivatagi rózsa dugványait leanderre is.

A rózsa szaporítása: kinek ajánljuk?

Az egyszerű, hétköznapi rózsafélék szaporítása könnyű feladat, minden lelkes kertésznek és kísérletezni vágyó kezdőnek egyaránt ajánljuk, hiszen nincs másra szükség, mint egy darabra a rózsa szárából és vízre vagy ültetőközegre. A tőosztásos szaporítás (pünkösdi rózsa szaporítása) egy fokkal már bonyolultabb feladat, ezért javasoljuk, hogy ne ez legyen az első növényszaporítás, amivel kísérletezünk. A harmadik rózsa, amelyet bemutattunk (a sivatagi rózsa szaporítása) magánembereknek már bonyolult feladat, így azt tanácsoljuk, hogy inkább vásároljuk meg azt egy boltban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?