Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: itt hibáznak a legtöbben

Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: itt hibáznak a legtöbben

agrarszektor.hu
Rengetegen tartanak különböző pozsgás növényeket, mondván alig kell gondozni őket, ez azonban nem feltétlenül van így. Akad ugyanis néhány alapszabály, amelyet a szukkulensek nevelésekor is be kell tartani, ilyen akár a növény megfelelő öntözése, a váratlan levélhullás elkerülése, az ideális cserépben és helyen tartás, valamint a megfelelő hőmérsékletre történő odafigyelés. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a pozsgások gondozásakor el lehet követni, hogyan lehet megelőzni ezeket, és mutatunk néhány tippet a szukkulensek tartásához is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan azért választanak különböző pozsgásokat az otthonuk díszítéséhez, mert ezek a növények jellemzően kevés odafigyelést és gondozást igényelnek. Ugyanakkor számtalan hibát el lehet követni a szukkulensek nevelésekor is, ezek pedig gyakran akár a növény életébe is kerülhetnek. Íme a leggyakoribb bakik, amelyek könnyen elkerülhetők, és ha ezentúl betartjuk a legfontosabb alapszabályokat, akkor garantáltan sokáig egészségesek maradnak majd pozsgás növéyneink - írja a balconygardenweb.com.

1. Túlöntözés

A pozságsok túlöntözése az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a gondozásuk során. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy csak akkor öntözzük meg őket, ha már teljesen kiszáradt a földjük, ha pedig már késő, és túl sok vizet kapott a növény, akkor érdemes kiszedni a földből, kiszárítani kicsit, és átültetni friss földbe. 

2. Túl kevés öntözés

Ahogyan a túl sok, úgy a túl kevés vizet sem szeretik a pozsgások. És habár az előbbi okozta károkat nehezebb helyrehozni, érdemes azért arra is odafigyelni, hogy mindig kapjon elegendő vizet a növény. Öntözéskor igyekezzünk az egész talajt átáztatni, és addig locsoljuk a növényt, amíg a vízelvezető lyukakból el nem kezd jönni a víz. Amennyire fontos a megfelelő cserép kiválasztása, ugyanannyira oda kell figyelni az ideális, jó vízelvezetésű talaj használatára is. 

3. Barna foltok a levélen

A napégést onnan ismerhetjük fel, hogy barna foltok keletkeznek a növényen. Ez a probléma általában akkor jelentkezik, ha a lakásban tartott növényt hirtelen kivisszük a szabadba, és közvetlen napsugárzásnak tesszük ki. Érdemes folyamatosan hozzászoktatni a növényt a napsütéshez, és először csak néhány órára kitenni a reggeli fénybe, majd szép lassan, egyre hosszabb ideig kint hagyni a napon. A túlöntözés egyébként szintén okozhat barna foltokat a növényen, így érdemes arra is odafigyelni.

4. Levélhullás

A szukkulenseknél általában akkor jelentkezik levélhullás, ha túl sok vizet kapnak, ilyenkor ugyanis megduzzad a lombjuk, puha lesz, és a sok nedvességtől leesnek a levelek. Ha ezeket a jeleket észleljük, akkor érdemes csökkenteni az öntözések számát, illetve mértéket, és csak akkor meglocsolni a növényt, ha a talaj felső része már teljesen kiszáradt. Figyeljünk arra, hogy a növényt mindig olyan cserépbe tegyük, amelynek az alján vannak vízelvezető nyílások.

5. Gyökérrothadás

Ha gyökérrothadás jelentkezik a pozsgás növénynél, akkor sajnos a legtöbb esetben már nincs esély a megmentésére. Akad azon néhány trükk, amelyet megéri bevetni, hátha sikerrel járunk. Ha például csak egy kis területen áll fenn a rothadás, akkor távolítsuk el a sérült részt, és hagyjuk, hogy a növény tovább növekedjen. Kipróbálhatjuk azt is, hogy levágjuk a növényről az egész gyökérzetet, az egészséges részt beleszúrjuk friss talajba, és megvárjuk, hogy új gyökeret eresszen. Mindenképp kerüljük a túlöntözést, és figyeljünk arra, hogy megfelelően szellőző térben, és jó vízelvezetésű talajban legyen a növényünk. 

6. Napégés

Bár a pozsgás növények szeretik a napsütést, a túl sok napfény könnyen napégést okozhat rajtuk. Ha ennek jeleit észleljük, akkor távolítsuk el a sérült leveleket, és tegyük a növényt olyan helyre, ahol nem éri erős, közvetlen napfény. 

7. Fagy

Télen, a mínuszok idején mindig vigyük be a pozsgásokat a lakásba, és tartsuk őket meleg helyen. A fagy ugyanis könnyen a növény halálát okozhatja, így ne kockáztassuk meg, hogy kint hagyjuk a hidegben.

8. Túl nagy cserép

A pozsgás növények gyökérzete jellemzően kisebb, ezért a nagyobb cserépben könnyen előfordulhat, hogy túl sokáig nedves talajban lesznek, ami könnyen a növény halálához vezethet. Érdemes tehát a szukkulenseket inkább kisebb cserépbe ültetni. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?