Sokan termesztenek otthon bazsalikomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon bazsalikomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
A bazsalikom az egyik legnépszerűbb fűszernövény Magyarországon, ma már rengetegen termesztik otthon is, és frissen használják fel a konyhában. Gondozása nem különösebben nehéz, ugyanakkor bizonyára sokakkal előfordult már, hogy egyik napról a másikra hirtelen elkezdett barnulni, feketedni a növény levele. Nem kell pánikba esni, hiszen ennek a folyamatnak számtalan oka lehet, és nem is feltétlenül végzetes a növény számára. Összegyűjtöttük, mi állhat a barnulás, feketedés hátterében, és azt is megmutatjuk, hogyan lehet megállítani, visszafordítani a folyamatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Veled is előfordult már, hogy egyik pillantról a másikra elkezdett barnulni, feketedni a bazsalikom levele? Ne aggódj, van megoldás, ráadásul nem is feltétlenül végzetes a növény számára, ha ilyet tapasztalsz. Megmutatjuk, milyen okok állhatnak a háttérben ilyenkor, mi a teendő, illetve hogyan mentheted meg a fűszernövényedet - írja a balconygardenweb.com.

1. Bakteriális és peronoszpórás fertőzés

Gyakran valamilyen bakteriális fertőzés a felelős a bazsalikomleveleken megjelenő fekete foltokért, de fekete-barna elszíneződést is okozhatnak. A peronoszpóra szintén eredményezhet fekete foltokat a leveleken, de nagyon gyorsan terjed és pillanatok alatt elpusztíthatja az egész növényt, ezért ha ilyet észlelünk, azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, és tegyük szellős helyre a növényt. A gombás vagy bakteriális fertőzések kezelhetők szerves vagy vegyi alapú gombaölő szerekkel, mindössze arra figyeljünk, hogy mindig kövessük a címkén lévő utasításokat. Készíthetünk házilag is permetszert, keverjünk el néhány csepp mosogatószert és fél teáskanál szódabikarbónát két liter vízben, és fújjuk be a növényt az oldattal. 

2. Intenzív hideg

Amennyiben a szabadban termesztünk bazsalikomot, figyeljünk arra, hogy a hirtelen jött hőmérséklet-csökkenés miatt fekete foltok jelenhetnek meg a leveleken. Mivel a gyógynövény a meleg és száraz éghajlati vidékeken honos, ezért nem fagyálló, ezért ha ilyet tapasztalunk, vágjuk le a sérült leveleket, és tegyük a növényt melegebb helyre.

3. Napégés

A bazsalikom fekete-barna foltos leveleinek egyik leggyakoribb oka a napégés. Habár a növény teljes napfényben érzi a legjobban magát, nagyon gyorsan megéghetnek a levelek, ha nyáron hosszú órákig ki vannak téve a kemény délutáni napsütésnek. A bazsalikom levelei ilyenkor papírszerűvé válnak, és elveszítik a nedvességtartalmukat. Figyeljünk arra, hogy ha túl erősen süt a nap, akkor tegyünk a növényt olyan helyre, ahol a délutáni órákban árnyékban lehet.

4. Túlöntözés

A talajban lévő túlzott nedvesség gyökérrothadást okoz, ami fekete szárat és leveleket eredményez a bazsalikom növényen, mivel a gyökerek nem tudják felszívni a szükséges tápanyagokat. Érdemes olyan helyen tartani a növényt, ahol sok napfény éri, és csak akkor locsoljuk meg, ha tapintásra is száraz a talaj felső rétege, emellett mindig figyeljünk arra, hogy legyenek a cserép alján vízelvezető nyílások.

5. Kártevők

A bazsalikom termesztése során gyakran okozhatnak problémát a tripszet, a takácsatkák, valamint a levéltetvek. Ezek a kártevők gátolhatják a növény növekedését, és fekete vagy barna foltokat eredményezhetnek a leveleken. Ugyanakkor ezek a foltok gyakran csak a rovatok ürülékét jelzik, úgyhogy legyünk figyelmesek. Ügyeljünk arra is, hogy a bazsalikomot soha ne tegyünk közvetlen napfényre, de azért mindig kapjon elegendő megvilágítást.

Egyéb dolgok, amik a bazsalikom leveleinek barnulását, feketedését okozhatják:

  • A talajban lévő alacsony nitrogéntartalom könnyen okozhat fakó, barnuló leveleket, ráadásul a dús lombozat kialakulását is gátolja. Használjunk magas nitrogéntartalmú komposztot vagy műtrágyát, de figyeljünk arra, hogy a túl sok nitrogén és műtrágya is okozhat barnulást a növényeken, ezért igyekezzünk megtalálni az arany középutat.
  • A peszticidek, illetve az olajos oldatok alkalmazása levelek megégését, feketedését okozhatja, ezért ügyeljünk a megfelelő arányokra. 
  • Ha rossz a levegő áramlása, könnyedén megfeketedhetnek vagy bebarnulhatnak a bazsalikom levelei, ezért tartsuk olyan helyen a növényt, ahol megfelelő a szellőzés. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?