Ez minden szobanövény-tulajdonos rémálma: csak így lehet védekezni ellene

Ez minden szobanövény-tulajdonos rémálma: csak így lehet védekezni ellene

Tóth Enikő
Aki már találkozott vele tudja, milyen nagy problémát tud okozni a pajzstetvek megjelenése a lakásban élő szobanövényeken. Rendkívül nehéz őket eltüntetni, szinte észrevétlenül lapulnak a növényeink szárán, de mire észrevesszük őket már meg is történt a baj. Ragacsos nedvmaradványaik és kártételük bosszantó, emellett szeretett növényeink akár el is pusztulhatnak, ha nem vesszük őket időben észre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A körülbelül gombostűfej méretű pajzstetvek a növények nedveid szívogatják, majd szépen megtelepedve és haladva tovább, felesleges cukros levet - úgynevezett mézharmatot hagynak maguk mögött. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább súlyosbíthatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését. Sajnos a lakásokban a pajsztetveknek számos nemzedéke kifejlődhet, hiszen minél melegebb a hőmérséklet, annál gyorsabban fejlődnek.

A nőstény pajzstetvek a pajzsuk alatt hozzák létre apró és alig észrevehető lárváikat, amelyek a pajzs alól kimászva a növényeken szétterjednek, és letelepednek. Sajnos a fiatal lárvák nagyon könnyen terjednek, és fertőznek meg más növényeket, hiszen akár csak ha hozzáérünk terjeszthetjük, de a szomszédos növényekkel összeérő leveleken is át tudnak mászni.

Védekezés a pajzstetvek ellen

A védekezés ellenük igen bonyolult, hiszen egy viszonylag kemény pajzs védi a puhatestű pajzstetvet, ami megakadályozza hogy a kijuttatott rovarölőszer az állathoz jusson, így az nem tudja kifejteni hatását. Mivel a pajzs védi őket a közvetlen érintkezést igénylő szerek hatásától, így sajnos egy sokkal manuálisabb módszert kell bevetnünk. Egy ronggyal, vagy puha kefével (akár fogkefével) dörzsöljük meg a szárakat, keményebb levélfelületet, hiszen így meglazítjuk a letapadt pajzsokat, és teret adunk a permetszer bejutásához. Sajnos ez nem minden esetben nyújt kézenfekvő megoldást, hiszen a pajzstetű minden típusú növényen megtelepedhet, így a puha, vékony levelű növényeken is, illetve minden résben és zugban. Így a dörzsöléssel csak egy bizonyos részét tudjuk csak elérni.

A pajzstetű szívó kártevő, így a kifejlett pajzstetvek és lárváik is szipókájukkal szívják a növények nedvét. Éppen ezért ha a fertőzött növényünket felszívódó rovarölő szerrel kezeljük, akkor az a teljes növényben szétoszlik, megmérgezik a nedvet amit a kártevők szívnak, azok pedig elpusztulnak. Érdemes a felszívódó szerekkel való kezeléseket hetente megismételni, több alkalommal. Főként az acetamiprid hatóanyagú szerek a leghatásosabbak, ezeket gazdaboltokban is be lehet szerezni, viszont zárt térben nem alkalmazhatók. A permetezésen kívül talajba öntözéssel is kijuttatható a szer, viszont így sokkal lassabb lesz a hatása, mivel idő kell mire a növény a talajból felszívja, és minden részébe elszállítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?