Aggódnak a kutatók: kiirthatatlan növények inváziója fenyeget, jó lesz odafigyelni

Aggódnak a kutatók: kiirthatatlan növények inváziója fenyeget, jó lesz odafigyelni

agrarszektor.hu
Akár 300 életképes mag is megbújhat egy kis zsák virágföldben. Ezek általában különféle gyomok magjai, amivel semmi gond nincs, ha a régióban őshonos fajokról van szó. A gond ott kezdődik, amikor inváziós fajok érkeznek potyautasként a virágfölddel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavasz beköszöntével nemcsak a kertekben indul meg a munka, lázas tevékenység kezdődik az erkélyeken, ablakpárkányokon is: az emberek több milliónyi új növényt ültetnek ilyenkor, a régieket pedig lehetőség szerint "új földdel" frissítik fel. Az viszont sokaknak feltűnhetett már, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható virágföldből idővel olyan növények is előbukkannak, amelyeket nem ők ültettek - olvasható a 24.hu oldalán. Ezeket a "gyomokat" az ember általában kitépi, félredobja, nem fordít rájuk különösebb figyelmet.

Mindeddig a kutatók érdeklődését sem keltette fel, legalábbis ami az eddigi tudományos publikációkat illeti, pedig napjainkra a jelenség - azaz a kultúrnövények és termesztőközegeik kereskedelme egyre nagyobb méreteket ölt. Az úgynevezett virágfölddel ugyanis tömegesen terjedhetnek idegenhonos, esetleg invázióssá váló növényfajok magjai is szerte a világban. Az élővilágot fenyegető számtalan veszély között az idegenhonos fajok korlátlan terjedése igen komoly tényező, ami persze sok egyébbel kölcsönhatásban mostanra ökológiai katasztrófával fenyeget, elég csak a klímaváltozásra, természetpusztításra gondolni. A MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport munkatársai, Dr. Török Péter és Dr. Sonkoly Judit vezetésével hosszú idő óta először helyezték fókuszba a különböző termesztőközegekkel terjedő fajok kérdését. Az erről szóló tanulmány júniusban fog megjelenni a Science of the Total Environment című rangos tudományos lapban.

A részletekkel kapcsolatban Török Péter, a Debreceni Egyetem növényökológus professzora, a tanulmány egyik vezető szerzőjét elmondta, hogy a felfoghatatlan méretűvé nőtt globális személy- és áruforgalom hatására a növények terjedése előtt soha nem látott távlatok nyíltak meg. Íme, egy egyszerű, hétköznapi példa: valaki a Grand Canyonban kirándult, itthon kirázza a ruháját, leveri a cipőjére tapadt sarat. Ekkor jó eséllyel a világ másik feléből származó magok is a földre hullanak.

Ezeknek megfelelő közegbe is kell kerülniük, csíraképesnek kell lenniük, sok "véletlen" szükséges még, ám a nagy számok törvénye alapján igencsak gyakori a terjesztés ilyen, mondhatni banális módja. Nagyobb léptékben, de hasonlóan képzeljük el az országok közötti, nemzetközi szállítmányok esetében is az akaratlan terjesztést, illetve a virágföldeket

- magyarázta Török Péter.

A virágföld-kereskedelem volumenére egyetlen, 2009-es felmérés alapján lehet következtethetni: abban az évben az EU akkori 27 tagállamában összesen 30 millió köbméternyi termőközeget állítottak elő, illetve forgalmaztak, melyek egy jelentős részében egyes alapanyag-komponenseket vagy akár a teljes kész terméket az EU-n kívüli, gyakran távoli országból szállították be. A mostani kutatás pedig arra világít rá, hogy milyen nagy számban rejtőznek a földben csíraképes magok.

Egy liter virágföldből átlagosan mintegy 6 faj 13 magja csírázott ki a vizsgálatunkban. Vagyis egy átlagos 20 literes zsák, ami nagyjából két balkonládára elég, akár 300 életképes magot is tartalmazhat

- mondja Török Péter.

A szakember elmondta, hogy a kutatás során az is kiderült, a magtartalom arányosan nő azzal, hogy mennyi szerves trágyát kevernek az adott virágföldbe. A nyers tőzeg és a komposzt alacsony magtartalmú, és egyikük sem ideális környezet a magok szempontjából, de ezek az anyagok is gyakran szennyeződhetnek, amíg a feldolgozás során halmokban pihennek a szabadban. Török Péter szerint országon, régión belül az őshonos magok véletlenszerű terjedése nem okoz komoly problémát, baj abból lehet, ha a földbe idegenhonos fajok magjai kerülnek. Magyarországra erre példa az aranyvessző vagy a betyárkóró - ezek a ma már kiirthatatlan inváziós növények könnyen érkezhetnek akár a virágfölddel is egyes területekre.

De nemcsak a zsákolt termesztő közeg fontos ilyen szempontból, hanem az élő növények is: például egy Mediterráneumból érkező faj földlabdája, illetve cserepének földje ugyancsak idegenhonos fajok magvait tartalmazhatja, amelyek Magyarországon is képesek lehetnek megtelepedni - különösen a klímaváltozás nyomán várható időjárási változások fényében. Ezek ellen leginkább úgy lehet védekezni, ha az ember a növények földjét, a cserepeket gyommentesen tartja, és ha elpusztulnak, a talajukat ne szórja ki a természetbe.

Török Péter megismételte, hogy rendkívül kevés a témában fellelhető publikáció, ezért a jelenlegi kutatás mintegy kezdeti lépésként is értékelhető. A tudósok folytatni fogják a munkát, többek között olyan kérdésekre keresik a válaszokat, amelyekkel pontosabb képet kaphatnak arról, hogy milyen idegenhonos fajok és honnan érkeznek a legnagyobb számban az importált termesztőközegekkel és cserepes növényekkel Magyarországra.

Abban biztos vagyok, hogy számos új idegenhonos potyautas faj fog még például dísznövénykertészetekből előkerülni

- teszi hozzá Török Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?