Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózhatod fel a talajt a kertben

Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózhatod fel a talajt a kertben

agrarszektor.hu
Ahogy beköszönt az ősz, úgy eljön az ideje, hogy az ember több időt szenteljen a kertjének. Még a hideg hónapok beállta előtt gondoskodni kell azokról a virágokról és bokrokról, amelyek odakint vészelik át az őszt és a telet. Éppen ezért, hasznos lehet, ha az ember mulcsot alkalmaz a megvédendő területeken. De hogyan is érdemes a különböző mulcsfajtákat alkalmazni? És mire kell figyelni a mulcs megvásárlása előtt? A HelloVidék ennek járt utána.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mulcsozás nagy hasznára lehet az embernek, ha alkalmazza, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is.

Mire kell odafigyelni az alkalmazása során?

Nagyon sok udvaron, kertben sőt, parkban is láthatunk színes mulcsot, ami sokakban felveti a kérdést: oké, de vajon biztonságosak ezek a színezett talajtakarók? Pontosabban, sok háztulajdonos azt kérdezi, hogy a festett mulcs (más néven "színes talajtakaró") biztonságos-e a növények talajtakarása során, vagy biztonságos-e az élelmiszernövények körül. A The Spruce szakemberei úgy vélik, a színes talajtakaró festékanyaga azonban kevésbé probléma, mint az a fafajta, amelyre a festéket felvisszük. A színes talajtakaró készítéséhez használt festékek különböző eredetűek, viszont mindhárom ártalmatlan:

  • A vörös mulcsot vas-oxiddal festik. Ez a vas és az oxigén vegyülete. Mindannyian ismerjük ennek a vegyületnek az oxidációjának eredményét: "rozsdának" nevezzük, ami vörös. Lehet, hogy a “rozsdának nincs túl pozitív konnotációja, de nagyon biztonságos a kertben
  • A fekete talajtakaró szénnel van festve. Ezen nem kell meglepődnünk, mivel a szenet a szénnel társítjuk
  • A talajtakaró egyéb színezékei növényi alapúak, ezért szervesek.

Azonban a kérdés, hogy a festett talajtakarók biztonságosak-e, nem ér véget a festék összetételének meghatározásával. A legtöbb festett talajtakaró forrása az újrahasznosított fa. A probléma az, hogy az ennek egy részét tartósítószerrel, kreozottal kezelhetik, ami káros. Más esetekben a talajtakaró régi fa raklapokból készült, és nem lehet tudni, ezek milyen célt szolgálhattak a múltban. Ha vegyi anyagok szállításához használták őket, akkor szennyezettek lehetnek.

A talajtakaró egyik legrosszabb forrása a CCA-val (kromált réz arzenáttak) kezelt fa, amely talajtakaróként használva megemelheti az arzénszintet a talajban. Bár 2002 után nagyrészt betiltották az arzén felhasználását a nyomáskezelt fűrészáru előállításához, a kertészek számára nehéz biztosan megmondani, hogy a megvásárolt festett talajtakaró forrásának egy része nem régi, maradék CCA-kezelt fa.

Hogyan lehet ezt ellenőrizni? Rá kell keresni az MSC Certification Logóra, amely igazolja, hogy a talajtakaró vagy talajtermék mentes a CCA-val kezelt fától. Az MSC a Mulch and Soil Council rövidítése. Az MSC terméktanúsítási programja szerint "A tanúsított talajtakarók és talajok országszerte megtalálhatók a nagy kereskedőknél és kertészeti központokban."

A házi mulccsal nem lehet hibázni

A mulcsolásnak azt nevezik, mikor az ember a növényei köré olyan anyagot szór, mely elbomlása után humusz jön létre. Mulcsolással megakadályozható a gyomnövények kifejlődése, a humusz pedig segíti a növények vízháztartását és javítja a talaj minőségét is. A talajtakarásra alkalmas organikus anyagok a következők: darált fakéreg, fa apríték, fenyő kéreg vagy tüske, levelek, széna és szalma. Éppen ezért, ha otthon bármelyikből felhalmozódik, vagy esetleg rokonoktól, szomszédoktól tud ilyet kérni az ember, akkor érdemes élni a lehetőséggel, hiszen így olcsón, vagy akár ingyen is megúszhata a mulcsozást, talajtakarást.

Hogyan kell használni a mulcsot?

Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyelni kell a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.

Kerti komposzt - Aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.

Fűkaszálék - Minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.

Magokat még nem hozott gyomok - Apróra kell vágni és vékonyan a talajra szórni. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását meg kell akadályozni.

Szalma, széna - Elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláteríti az ember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03