Ki lesz jogosult 2013 után?

Agrárszektor
A 2014-2020 közötti időszakra érvényes Közös Agrárpolitika (KAP) körüli viták ugyan még nem értek véget, de a célegyenesben már valószínűtlen, hogy drasztikus különbségeket fogunk tapasztalni a legutóbbi szabályozási tervezetek és a végleges jogszabályok között. Az egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdés, hogyan változnak a támogatási jogosultságok az új rendszerben?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyes tagországokat két kérdés foglalkoztatja továbbra is elsősorban: Mekkora összegekből gazdálkodhatnak, illetve eltűnik-e a különbség a régi és az újabb tagállamok támogatása közti különbség? Az első kérdést illetően Magyarország helyzete nem változik jelentősen, csekély csökkenés mellett hozzávetőlegesen évi 1,3 milliárd euró lesz a kiosztható támogatások bázisa. A második tényező ugyan már összetettebb probléma, témánk szempontjából legyen elég annyi, hogy komoly változásra itt sem kell számítani, jelenleg az EU27 átlagát kapjuk, és valószínűleg ez lesz a helyzet 2014-től kezdve is.

Az átalakuló támogatási rendszer első és legfontosabb változása a területalapú támogatás, azaz a SAPS megszűnése. A helyét az úgynevezett Alap Támogatási Rendszer (BPS) veszi át, mely egy alacsonyabb, a jelenlegi 54-60 százalékát kitevő alaptámogatási részre, fiatal gazdáknak jutatott kötelező illetve termeléshez kötött önkéntes elemekre, valamint egy 30 százalékos zöld komponensre oszlik. Nagy részaránya miatt jellemzően utóbbi áll a viták középpontjában, a tervezet szerint azonban mindenképp megvalósul, így érdemes már most számolni vele. Az össztámogatás 30 százalékát kitevő zöld komponens kizárólag a három hektár feletti birtokokra vonatkozik, megszerzéséhez pedig három feltételnek kell teljesülnie: diverzifikálás, azaz legalább 3 féle növény termesztése egyenként minimum 5%-os megoszlásban, állandó legelő fenntartása, illetve az összterület 7 százalékának kivonása a termelésből ökológiai célterületté nyilvánítás útján. Ez az érintetteket birtokaik komoly átalakítására kényszeríti, legalábbis ha a teljes támogatási összeget meg szeretnék kapni. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet a tervezetben beállt változásokat folyamatosan követő kalkulátora szerint hektáronként 81 eurót tesz ki a zöldítési kötelezettségből adódó támogatási rész, megszerzéséhez azonban hektáronként átlagosan 20-30 eurót kell ráfordítani.

AKI kalkulátor
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet támogatás kalkulátorát megtalálja az AKI weboldalán.

Érthető módon a zöld komponenst gyakorlatilag mindenki támadta, így a jelenlegi tervezet idevágó része még közel sem vehető készpénznek. A támogatási jogosultságok kérdése ezzel szemben már komolyabb mértékben kikristályosodott. Az új rendszerben jogosultságot 2014-ben osztanak ki első alkalommal, a jelen gyakorlathoz hasonlóan a május 15-ig benyújtott kérelmek alapján a föld használói között. Fontos változás azonban, hogy a jogosultság forgalmi értékű vagyoni jog lesz, azaz a támogatás megvehető, eladható, örökölhető lesz. 2015-től már csak a használt föld birtokában lehet aktiválni a jogosultságot, ez Brüsszel szerint egyfelől stabilizálja majd a földhasználati rendet, másrészt garantálja, hogy csak az aktív gazdák lesznek támogatásra jogosultak.

Az első kiosztási körben a támogatási jog szerzésének alapvető feltétele a már említett kérelem 2014. május 15-ig történő benyújtása, de ki pályázhat? Mindenekelőtt az, aki 2011-ben közvetlen támogatást kapott vagy igényelt, ez hazánkban értelemszerűen a SAPS, ezzel a lépéssel valójában az érdekvezérelt gyors cégalapításoknak akarja elejét venni a Bizottság. Emellett jogosultságot szerezhetnek azok is, akik 2011-ben azért nem kaptak támogatást, mert vagy 2013-ig nem támogatható terményeket termesztett (zöldség, gyümölcs, szőlő, ezek inkább a régi tagországokra vonatkoznak), vagy 2003-ban támogathatatlannak minősített területet művelt meg.
Ugyancsak támogatási jogot szerezhet az, akire egy 2011-ben támogatást kapott 2015. május 15-ig aláírt szerződésben átruházza azt, illetve a 40 év alatti pályakezdő fiatal gazdálkodók, akiknél értelemszerűen nem teljesülhet a kitétel. Utóbbiak az úgynevezett nemzeti tartalékból igényelhetnek jogosultságot, ennek részleteit pedig az MVH dolgozza majd ki, amint végleges formát ölt a tervezet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?