Csak 0,2 hektár kell a jégkárok elleni talajgenerátorokra

agrarszektor.hu
Csupán 0,2 hektárnyi területet foglalnak majd el országos szinten azok a talajgenerátorok, amelyek segítségével az országos jégeső elhárítási rendszert építik ki Magyarországon 2018 májusára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hatástanulmány elkészítésével szeretné bizonyítani, hogy a rendszerhez használt ezüst-jodidnak nincsenek sem környezeti, sem egészségügyi kockázatai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajgenerátorokat - amelyek egyenként 2 négyzetméternyi helyet igényelnek - egy 10x10-es rácsháló metszéspontjába helyezik el -  derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatásából. Körülbelül 0,2 hektár lesz az a terület, amelyet a generátorok telepítésére igénybe vesznek majd országos szinten, és ezzel az egész ország területét le tudják majd fedni a jégkárok ellen. A NAK ugyanakkor tárgyalásokat folytat az osztrákokkal is annak érdekében, hogy a határon átnyúló részeket is meg lehessen védeni a jég ellen.

A négy régióban logisztikai központok építését tervezi a kamara, a pályázatban bruttó 36 millió forintnyi összeg számítható el erre. A kormány az országos jégkár-mérséklő rendszer telepítését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nyilvánította. Habár nem kötelező, a NAK környezeti hatástanulmányt készít majd a rendszer kiépítése előtt. Ugyan az ezüst-jodid elvileg nem jelent sem környezetvédelmi, sem egészségügyi kockázatot, a kamara szeretné ezt bizonyítani is a tanulmánnyal.

Az automata generátorokat azokra a helyekre helyezik majd el, ahol nem tudnak kezelőt szerződtetni, vagy komplikáltabb a szerkezet megközelítése. Az eszközök kezelésére bárki jelentkezhet majd, nem elvárás, hogy mezőgazdasági szakember legyen az illető. A lényeg, hogy a riasztási időben minél előbb ott tudjon lenni helyben a kezelő.

Ha nem lesz elég jelentkező, a kamara számol azzal, hogy minél több generátort automatizálhasson, viszont ez jelentős költségigénnyel jár. A legnagyobb problémát az jelentheti majd, ha a kezelő elindítja a rendszert a riasztás időpontjában, de a kikapcsolásáról már megfeledkezik.

A kamara távolabbi céljai közt szerepel a talajgenerátorok távolról való irányításának, ki- és bekapcsolásának megoldása. A talajgenerátorok üzemeltetésben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) lesz a NAK országos partnere, az ő adataikra hivatkoznak majd a generátorok működtetése során.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?