Jövőre már elkerülhető lesz a jégkár

MTI
Országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer épül ki jövő májusra, amely évente 50 milliárd forint termelési értéket tud majd megóvni. A beruházás 1,8 milliárd forintba kerül, és csaknem ekkora lesz a rendszer éves működtetési költsége is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2018 május elsejére elkészül az országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer, amelynek működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lesz. A beruházás során 984 új talajgenerátort - közöttük 200 automatikus működésűt - helyeznek majd el négy régióban. A tervek szerint Kelet-Magyarországon 275, Közép-Magyarországon 333, Észak-Dunántúlon 182, míg Dél-Dunántúlon 194 talajgenerátort állítanak működésbe. A meteorológiai szolgálat a jégeső előtt 2-3 órával korábban riasztást ad a rendszer beindításához.

A pályázatot április 13-án adták be a programra, a beruházás költsége 1,8 milliárd forint lesz, ezt a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák - ismertette Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke. A további, nem beruházási jellegű költségeket a NAK biztosítja saját forrásból. A rendszer mintegy 1,5 milliárd forintos éves működési költségét a Kárenyhítési Alapból állják, így a gazdáknak nem jelent többletköltséget. A kamara jelenleg saját kockázatra közbeszerzési eljárásokat ír ki, a munkálatok ősszel kezdődnek.

Tavaly a bejelentések alapján 50 ezer hektáron keletkezett kár. Az összes mezőgazdasági kár 20 százaléka jégkár, amit a rendszer érdemben mérsékel, így  50 milliárd forint termelési értéket tud megóvni. Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító rendszer, amit Baranya, Somogy és Tolna megyékben a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet.

A jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de méretük kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán pedig tovább csökken a méretük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?