A meleg tél miatt máris támadnak a gombák

agrarszektor.hu
Nem volt sem kemény fagy, sem tartós hótakaró a télen, és ez a mezőgazdasági területeken kedvezhet a kórokozók és a kártevők elszaporodásának. Őszi búzában és repcében például máris megjelentek a gombafertőzések.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tünetek a kalászosokban

Aki korán vetette el a búzáját, az most a sűrűbb állományokban már lisztharmatgyepekkel találkozhat. A figyelmes szemlélő megtalálja a szeptória őszi fertőzéséből visszamaradt piknídiumokat is, amelyekből már kora tavasszal kifejlődhet a gombás betegség. A helminthospóriummal leginkább ott lehet gond, ahol a búzát búza követi a vetésforgóban. A fogékony ősziárpa-fajtákon pedig megjelentek a hálózatos levélfoltosság tünetei.

Összességében az őszi kalászos-állományok 20-30 százalékán fedezhetők fel a megbetegedés jelei. Ez nem rendkívüli helyzet, ám idén a szokásosnál korábbi beavatkozásra lehet szükség.
Az intenzív búzatermesztőknek mindenképpen ajánlott már márciusban, a bokrosodás vége előtt elvégezni egy fungicides permetezést. Ehhez célszerű olyan készítményt választani, amelyik a hőmérséklettől függetlenül működőképes, kontakt hatóanyagot (például. klórtalonilt) is tartalmaz.

Repce: erősen fómás

Repcében elég erős a fómás fertőzés jelenléte. A beteg levelek aránya nemcsak a hidridtől, de az ősszel használt reguláló szertől is függ. Az őszi növekedést visszafogó gombaölő szerek közül a tebukonazol hatóanyagúak kevésbé retardálnak, mint a metkonazolos készítmények, ám fóma ellen az előbbi látszik hatékonyabbnak növényvédelmi tapasztalatok szerint. Ott, ahol ősszel nem védekeztek megfelelő hatónanyaggal, a repce indulása táján azonnal szükség lesz egy fungicides beavatkozásra. Ennek ideális időpontja akkor jön el, amikor a növény tenyészőcsúcsa 5-10 centivel megnyúlik. Ekkor érdemes a permetezést az első kénes lombtrágyás és szárormányos elleni kezeléssel összevontan elvégezni.


Rovarok és pockok

Sokan aggódnak az idei enyhe tél miatt azért is, mert kimaradt a kártevőket megtizedelő, tartós hideg. A hideg és meleg periódusok váltakozása épp olyan kedvezőtlen a rovarok számára, mint a tartós fagy, hiszen ez alaposan megbolygatja a nyugalmi állapotukat. Ha februárban is enyhe idő lesz, akkor először a szárormányost kell monitorozni a táblában, és klórpirifosszal védekezni, amint az egyedszáma elérte a beavatkozási szintet.

A zöldítési előírások és a termeléshez kötött támogatás alaposan megnövelte a lucerna termőterületét, bolygatatlan táblái pedig ideális búvóhelyet biztosítanak a pockok számára. Idén se tartós hótakaró, se nagy hideg, se belvíz nem apasztotta a rágcsálók állományát. Úgy tűnik azonban, hogy a sűrűn érkező időjárási frontok, a hideg-meleg váltakozása a pockokat is megviseli. Közepesen erős szintű a jelenlétük, nagy gradációt nem tapasztalni az országban.

A pockok ellen kihelyezett T-fákkal és feketére művelt földdel lehet hatékonyan védekezni, mert ilyenkor az ölyvek könnyebben észreveszik őket a táblában. A szántás hatékonyabban tizedeli az állományukat, mint a tárcsázás, de ezzel kapcsolatban megoszlanak a termelői vélemények.

Gönczi Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?