Napraforgó Káptalanfán: Fillérekből is nagy termés (videó)

Agrárszektor
Kis ráfordítással is 3-4 tonnás terméseket produkál Bakos Ferenc családi gazdálkodó. Pedig nem jók a helyi adottságok: a szétaprózott, kavicsos táblák talaja mindössze 12-14 aranykoronás réti öntéstalaj. Bakos Ferenc szerint a gyomirtás a siker kulcsa. Káptalanfán (Veszprém megye) a betakarítás utolsó napját kaptuk el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy 20 éves John Deere 2066-os kombájn fordul rá a következő fogásra, amikor a 12 hektáros táblához érünk. Hamarosan mellésorol egy fiatalos, 10 éves Johnny, hogy átvegye tőle a naraforgótermést. Akkor döbbenünk meg igazán, amikor a sor végén egy 14 éves fiú ugrik ki a 250 lóerős traktorból.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


"A fiam, Péter. Már 13 éves kora óta vezeti a traktort" - mutatja be büszkén Bakos Ferenc az ifjú gépkezelőt. "Imádja, de én nem szeretném, ha traktoros lenne. Jó tanuló, legyen inkább gépész. A szerelés viszont nem tetszik neki annyira. Pedig jobb pénzt keresne vele, mint a  traktorban ülve egész nap" - vélekedik az apa. A 80 hektáros családi gazdaságban nagyobb szükség van gépszerelőre, mint gépkezelőre, vezetni ugyanis mindenki tud, de ha leáll a gép, az nagy baj.

Ma már traktrot is úgy kell vásárolni, hogy előbb egy jó szervizest keresünk a környékben. Ha ez megvan, akkor ehhez választjuk a márkát.

Így is csak akkor jön ki a szerelő, ha előbb egy éves szerződést kötünk vele" - tudjuk meg.

A traktort a 14 éves Bakos Péter vezeti

Az április második felében elvetett tábla egyébként szép, tiszta. A kavicsos öntéstalajon a földmunka időzítése a legnehezebb feladat. Idén sietni kell a lazítással a napraforgó után, mert hamarosan vetőágyat készítenek a hibridbúzának. Ebbe a földbe?! - hüledezek. De mint kiderül, a fajtaárpa is csaknem 7 tonnás lett idén. A most aratott napraforgót pedig 3 tonnásra várják, de egy másik táblában a 4 tonnát súrolta az átlaghozam. Ez tökéletes eredmény a 12-14 aranykoronás földeken.

"Sokat küzdünk pedig a vadakkal, minden értékes kultúrát körbe kell vennünk villanypásztorral. Idén egészen jól megúsztuk a vadkárt, és gombás betegségek sem voltak. Igaz, én nem is permeteztem ellenük. Még csillagbimbós állapotban sem. Deszikkálásra sem kellett idén költeni, 5,2-7,2 százalékos víztartalom volt a szemekben. Így legalább a hidastraktrot sem kellett kihívi" - mesél a termelő.

Bakos Ferenc: Nem költöttünk rá sokat

A 80 hektáros gazdaságban nincs meg minden gép a műveléshez, másképp oldják meg a gazdálkodást. Bakos Ferenc unokatestvérével, Bakos Gézával és egy harmadik jó szomszéddal együtt végzi a szükséges feladatokat, így összesen 200 hektárt művelnek közösen. Kinek vetőgépe van, kinek kombájnja, kinek lazítója - összeadják, ami van, és a feladatok sem ütköznek. Tárolójuk nincs, a közelben van egy bérszárító-tároló, amelyik a kukorica beérkezéséig hajlandó raktározni a szotyit, a tengeri pedig márciusig kaphat benne helyet. Sokszor kombájntisztán, azonnal értékesítenek, mivel az utóbbi években nem sokat változtak az árak a tárolás során. Idén 83 ezer forintos átvételi ajánlatokról hallottak a napraforgóra, ami nagyon kevés, de űgy tűnik, a költségek is minimálisak ebben a - szántóföldi termeléshez mérten - kisgazdaságban. Érdekes módon a környékben egyetlen üzem sincs 200 hektár felett. Csupa egymást segítő családi gazda dolgozik itt - ez nagy szó Magyarországon.

Jellemzően kis ráfordítási költséggel dolgoznak. A napraforgó például alaptrágyaként csak 1 mázsa 8-24-24 összetételű a NPK-t kapott, a korai kultivátorozáskor pedig 150 kiló pétisót, ami szokatlan időzítés lehet, de úgy tűnik, ezen a tavasszal levegőtlen talajon így hasznosul a legjobban ez a tápanyag. Vegyszeres kezelésben pedig csak a gyomok ellen részesült a tábla. A Clearfield Plus technológiájú Neostar szép tiszta. Bakos Ferenc a búza őszi gyomirtását is természetesnek tartja. Utóbbi egy hibrid lesz. A családi gazda szemmel láthatóan két szempontot tart különösen fontosnak a gazdálkodásban: a minőségi vetőmagot és a gyommentes táblát.

A végeredmény 3 tonnás hozam minimális ráfordítással. Itt meggyőzödhet róla Ön is:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?