Pörög a vetőmagpiac, de az olcsóbbat keresik a gazdák

Pörög a vetőmagpiac, de az olcsóbbat keresik a gazdák

Az elmúlt szezonok során anyagilag kimerült szántóföldi növénytermesztők igyekeznek spórolni az inputkiadásokkal, ám míg az őszi kalászosok vetésénél szóba jöhetett a fémzárolt vetőmagok helyett a vetésre szánt mennyiség visszafogása, ez a tavaszi vetésűeknél biológiai okokból sem jelent megoldást. A piacon jelenleg kedvező akciók is jellemzőek, a mindeddig kiváró gazdák pedig részben ezek hatására is élénken keresik a megbízható vetőmagokat. Nem jelenti ugyanakkor ez azt, hogy ne figyelnének oda a költségeikre, a széles szortimentből a legtöbben máris igyekeznek az olcsóbb ajánlatokat kiválasztani. Míg a nagy, tőkeerős szereplők kevésbé érzékenyek a kiadásokra, a kisebb és közepes termelők tömegei az alsó polcról válogatnak, és azt is minél később szeretnék kifizetni – vállalva ezzel a havi kamatokat is.  

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-es aszály, a 2023-as terményár-esés után egyelőre az idei év sem ad alapot komoly reményekre a szántóföldi növénytermesztés szereplőinek, akik a korábbi terménymaximalizálás helyett inkább a költségek optimalizálására, sőt, sok esetben minimalizálására törekednek. Az inputkiadások lenyesése teljesen érthető törekvés ilyenkor, ám néhány rossz döntés kockázatokat is rejt magában.

Nem javasolt az, hogy a gazdák a vetőmag költségén spóroljanak, ugyanis fémzárolt vetőmag használatával hatósági oldalról is nyomon követett, ismert és biztos eredetű, faj- és fajtaazonos, szennyező anyagoktól és gyommagoktól mentes, magas csírázási erélyű alapanyaggal alapozható meg a minőségi és megfelelő mennyiségű árutermesztés

– hívta fel a figyelmet a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös sajtóközleményében. Hozzátették: a vetőmag ára a teljes termelési költség hozzávetőleg csupán tizedét teszi ki. A visszafogott, esetenként engedély nélkül csávázott vetőmagok forgalomba hozása törvényellenes, mindemellett jelentős, előre nem látható problémákkal járhat.

Ősszel kevesebb fémzárolt fogyott

– mondta el az Agrárszektornak Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette: a vetőmag ára általában a termény árával áll összefüggésben, ám tavaly a terményár-esés ellenére a vetőmag-előállítás költsége nem mérséklődött ilyen ütemben. Igaz ez a tavaszi vetésű növények esetében is, vagyis az elnök szerint az elmúlt évhez képest a vetőmag ára nem változott érdemben – bár elismerte, hogy vonzó akciók idén is vannak, elsősorban azokból a tételekből, amelyekből nagy készletek állnak rendelkezésre.

Tekintve, hogy a tavaszi vetések hamarosan időszerűek lesznek, az eddigi kivárás után jelenleg valóban élénk a piac, az elnök szerint nem lehet tovább várni a vetőmag megvásárlásával.

A termelők a mi meglátásunk szerint sem a legdrágább vetőmagot keresik, de arra nem lehet számítani, hogy drasztikus áresés következik be, komoly árcsökkenést nem látunk

- fogalmazott.

Az ár fontos szempont, és a fizetés határideje is

Takács Géza szerint a termelőkre most is jellemző a bevált fajtákhoz való ragaszkodás, a gazdák a megszokott, kipróbált szortimentből válogatnak. Amiben némi mozgástér adódhat, az a vetőmag ára és a fizetés határideje.

A finanszírozási igény egyre fontosabb szempont, hiszen az elmúlt szezonok során anyagi értelemben kimerültek a termelők, ezért egyre inkább abban érdekeltek, hogy minél később fizessenek. Itt azonban számolni kell a havi kamatokkal is – ennek mértéke jelenleg 1-1,2 százalék körül alakul. Ráadásul a finanszírozóknak kockázattal is kell számolniuk, biztosítékot szeretnének, hogy a termelő a szerződés szerinti hónapban biztosan tudjon fizetni. Jelenleg egy nagy kérdés, hogy a tavalyi és az idei év után a gazdák milyen anyagi helyzetben zárják a szezont.

A könnyebb ellenállás irányába mennek

Mi tavaly ősszel ugyanúgy eladtuk azt a fémzárolt kalászos vetőmag mennyiséget, amit általában az őszi időszakban szoktunk. Emellett viszont a csávázószer értékesítésénél látszott, hogy nagyon sokan visszafogták maguknak a kalászos vetőmagot, a csávázószert megvették olyan szereplők, akik korábban nem vásároltak ilyesmit

- mondta el az Agrárszektornak Tar István, az Input-Agro Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A döntően Kelet-Magyarországon műtrágyát, növényvédőszert és vetőmagot forgalmazó cég vezetője kifejtette: a látszólagos ellentmondás oka, hogy a 2022-es aszályos év után megnőtt a kalászosok aránya a vetésterületben, és ez láthatóan a mostani szezonban sem csökken. A kalászosokon belül is növekedett a már korábban is hangsúlyos őszi búza aránya.

Tar István hozzátette: térségükben csökken a csemegekukorica és a zöldborsó vetésterülete. Ennek oka, hogy tavaly nagyon jó termés volt mindkét növény esetében, ezért továbbra is nagy készletek vannak az feldolgozó konzervgyáraknál, illetve hűtőházaknál.

Hasonló a helyzet ebből a szempontból a hibridkukorica vetőmag-előállítás esetében is, a cégvezető úgy látja, hogy itt is jelentős terület-csökkenés tapasztalható. Az ok itt is hasonló: tavaly jelentős mennyiség termett, a jó évjárat miatt a vetőmagüzemekben nagy készletek vannak.

A nagyok nem adják alább, a kicsik ott spórolnak, ahol tudnak

Az alternatív növények, így például a cirok, lassan terjednek csak, bár lenne ráció a vetésszerkezet diverzifikációjában, egyelőre nem hódítanak teret ezek a fajok – annál is inkább, mert az áruk ezeknek is sokat csökkent.

A cégvezető szerint főként a napraforgó esetében nem jellemző a termelők árérzékenysége, itt ugyanis sokat számítanak az agronómiai tulajdonságok, a terméshozam, az olajtartalom, az ellenállóképesség. A napraforgó esetében tehát jellemzően továbbra is megveszik a minőségi vetőmagot, a top gyártók termékeit. Ennek ellenére a korábbi csúcsok után kismértékben csökkenni fog a kelet-magyarországi térségben a napraforgó vetésterület.

Az árukukorica vetési szándék az ügyvezető szerint növekedett tavalyhoz képest, amelynek fő oka az, hogy 2023-ban kellő mennyiségű csapadék hullott, a gazdák ezért bíznak a jó kiinduló feltételekben. Tavaly a kukorica kevésbé volt népszerű, mert a 2022-es aszály miatt kevésbé bíztak a termelők az évjáratban.

A kukoricában van mozgástér

Hozzátette: a kukorica vetőmagok esetében kiterjedt szortimentből választhatnak a termelők, és az árak is meglehetősen széles skálán mozognak. Látható, hogy a nagyobb nemesítő cégek a kisebb termelőknek is szeretnének olcsóbb alternatívákat kínálni, amelyre ugyanakkor a költségcsökkentés miatt a nagyobb gazdák is odafigyelnek.

Az ügyvezető szerint a spórolás némileg érthető, de a technológiai kiadások folyamatos visszavágása negatív spirált eredményezhet.

Minél kevesebbet tesz a termelésbe a gazda, annál kockázatosabban fog tudni termelni. Nem lesz olyan ellenálló a növénye, nem lesz akkora termése, kevesebb lesz a pénze, a következő évben még kevesebbet tud ráfordítani a termelésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?