Ez durva: nem is hinnéd, mennyi vetőmagot őriznek ebben a tárolóban

Ez durva: nem is hinnéd, mennyi vetőmagot őriznek ebben a tárolóban

MTI
Rekordmennyiségű vetőmag érkezett új hozzájáruló országokból kedden az ismert élelmiszernövények magvait őrző Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe - jelentette be a létesítményt a norvég hatóságokkal közösen üzemeltető Crop Trust.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tájékoztatás szerint a "Végítélet magbankjának" is nevezett magbunkerbe 23 magbank adományozott magvakat, kilenc közülük először. A norvég kormány által létrehozott, a permafroszt rétegében lévő barlangokban felépített magbunkerben az ismert élelmiszernövények magvait tárolják egy esetleges globális katasztrófa  - például háború, járványok vagy éghajlatváltozás - esetére.

A mostani bejelentés szerint a hozzájárulók között vannak bosznia-hercegovinai, kameruni, indonéziai, nigériai, kazahsztáni, kenyai, madagaszkári és zambiai magbankok, az adományok pedig a többi között kukorica, bab, rizs és árpamagokat tartalmaznak. A most érkezett szállítmányok zöme a BOLD nevű tízéves globális élelmiszer- és tápanyagbiztonságiprogram keretében érkezett a magbunkerbe. Az új szállítmányokkal együtt már 77 ország 111 magbankja biztosította növényvilágának tartalékát a tárolóban - jelentette be a norvég mezőgazdasági minisztérium.

A szárazföldi Európa és az Északi-sark között félúton található magbunkerbe 2008-as megnyitása óta a világ minden részéről érkeztek minták, 2015 és 2019 között pedig kulcsfontosságú szerepe volt a harcok által megtépázott szíriai vetőmagraktárak visszatöltésében. A magbunker termeit évente csupán háromszor nyitják meg, hogy ezzel is korlátozzák a mesterségesen -18 Celsius-fok alatt tartott magok kitettségét a külvilágnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?