Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: döbbenetes számok láttak napvilágot

Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: döbbenetes számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,65 millió hektár, melynek 37,8 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,6 millió hektár, ahol a talaj-előkészítési munkák 14,1 százalékon álltak október elején. Az őszi gabonafélék vetését 1,5 millió hektáron tervezik, és 109 ezer hektáron, a tervezett terület 7,4 százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig. Az elvégzett munka a tervezetthez képest a rozs vetésénél 38,5, az őszi árpánál 16,5, a tritikálénál 20, az őszi búzánál pedig 2,6 százalék volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,65 millió hektár, melynek 37,8 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,6 millió hektár, ahol a talaj-előkészítési munkák 14,1 százalékon álltak a jelentés időpontjában.

Az őszi gabonafélék vetését 1,5 millió hektáron tervezik, és 109 ezer hektáron, a tervezett terület 7,4 százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig. Az elvégzett munka a tervezetthez képest a rozs vetésénél 38,5, az őszi árpánál 16,5, a tritikálénál 20, az őszi búzánál pedig 2,6 százalék volt. Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete 1 millió hektár, amelyből 26,1 ezer hektáron fejeződött be a vetés. Az őszi búza esetében az elvetett terület nagysága a 2021. évihez viszonyítva egész Magyarországon csökkent, a legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúl régióban. Az őszi árpa elvetett területének nagysága Dél Alföld régió kivételével mérséklődött az előző évhez képest. Az őszi káposztarepce vetését 186 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és október 8-ra el is végezték a munka 95,7 százalékát.

A burgonya vetésterületének 89,2 százalékán már betakarították a termést, az országos termésátlag 22,5 tonna hektáronként, 10,3 százalékkal kisebb, mint 2021-ben volt. A termésátlagot tekintve a szórás nagyon nagy, a legalacsonyabb Veszprém és Nógrád megyében (9,5 tonna/hektár), a legmagasabb Komárom megyében (31 tonna/hektár) mutatkozott.

A szója betakarítása 34,9 százalékon állt a jelentés napján, a 67,6 ezer hektáron vetett növényt közel 23,6 ezer hektáron takarították be október 8-ig, 2 tonna/hektár termésátlaggal. A napraforgó vetésterületének 84,8 százalékát már learatták, eddig összesen 585,1 ezer hektárról 1 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi szinthez képest mérséklődött, 1,6 tonna/hektár lett. A legalacsonyabb termésátlagot Heves megyéből (1 tonna/hektár), a legmagasabbat Vas megyéből (2,8 tonna/hektár) jelentették. A cukorrépa 9,7 ezer hektáros termőterületének 2,1 százalékát takarították be, az eddigi hozam hektáronként 45,7 tonna körül alakult, amely a 2021. évi eredményhez képest 13,3 százalékkal csökkent.

A kukorica hazai 2022. évi termőterülete 941,6 ezer hektár, amelyből október 8-ig 237,7 ezer hektárt, a teljes terület 25,2 százalékát aratták le. A termésátlag a bázisévhez képest nagymértékben (-40,5 százalékkal) visszaesett, 3,3 tonna körül alakult hektáronként. A legalacsonyabb termésátlagot Pest és Békés megyében (1 tonna/hektár), a legmagasabbat Zala megyében (7,3 tonna/hektár) érték el a termelők, a megyék között a szórás jelentős volt. A vetőmag-kukorica betakarítása a teljes terület (27,2 ezer hektár) 66,2 százalékán történt meg a jelentés napjáig, a termésátlag 2,4 tonna/hektár lett, ami 18,5 százalékkal kevesebb az előző évhez képest. A silókukorica betakarítása 96,6 százalékon állt, termésátlaga 17 tonna/hektár, 38 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03