Ettől leesik az állad: durva, mennyi vetőmagot őriznek ebben a tárolóban

Ettől leesik az állad: durva, mennyi vetőmagot őriznek ebben a tárolóban

MTI
Csaknem 20 ezer újabb vetőmagmintával gyarapodott a norvégiai Spitzbergákon működő globális magbank (Global Seed Vault), amely a hétvégén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vasárnapi (február 26.) születésnap alkalmából az intézmény kedden 19 500 ritka haszonnövényfajta magjából kapott mintát, közte először olyan balkáni országokból, mint Albánia, Észak-Macedónia és Horvátország, vagy a nyugat-afrikai Benin. Az újabb, minden korábbinál változatosabb szállítmánnyal meghaladja az 1,2 milliót a vetőmagminták száma, melyeket globális vészhelyzet esetére őriznek az "ítéletnapinak" (doomsday) is nevezett magbankban.

Az Északi-sarktól 1000 kilométerre, Longyearbyen-szigeten 2008-ban épült magbank feladata, hogy a benne elhelyezett magokat olyan kataklizmák esetén is megvédje, mint a nukleáris háború. A földrengés- és atombiztos "ítéletnapi tárolóban" mínusz 18 Celsius-fokon akár 1000 éven át megőrizhetők az ott elhelyezett vetőmagminták, amelyekből akár 4,5 milliónak is van hely. A magtárolót évente csak három alkalommal nyitják ki, hogy új mintákat helyezzenek el benne. Legközelebb júniusban és októberben tervezik kinyitni a páratlan vetőmagtrezort. A norvég kormány, a NordGen Északi Agrárkutató Intézet és a németországi központú World Crop Trust által működtetett létesítményt szigorúan zárva tartják a külvilág előtt, még tévéstábokat sem engednek be. A 15. születésnap alkalmából mindazonáltal közzétettek egy virtuális túrát.

A világraktár az új változatok nemesítőinek is hátteret biztosít. A világon hajdan mintegy hatezer különböző növényt termesztettek, szakemberek szerint azonban jelenleg az emberi kalóriafogyasztás nagyjából 40 százaléka három fő gabonaféléből, a kukoricából, a búzából és a rizsből származik, így ha a klímaváltozás miatt rossz a termés ezekből, veszélybe kerülhet a világ élelemellátása. A kutatók először 2015-ben vettek ki mintákat a tárolóból, amikor a szíriai háborúban megrongálódott aleppói magtárba kellett szállítani a magokból. Azóta elültették őket, arattak és 2017-ben a minták visszakerültek a norvég tárolóba. A zágrábi mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a Horvát Nemzeti Növényi Génbankból 161 magmintát helyeztek el kedden a globális magbankban, köztük 153 hagyományos gabona- és nyolc zöldségféle magját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?