Ettől leesik az állad: durva, mennyi vetőmagot őriznek ebben a tárolóban

Ettől leesik az állad: durva, mennyi vetőmagot őriznek ebben a tárolóban

MTI
Csaknem 20 ezer újabb vetőmagmintával gyarapodott a norvégiai Spitzbergákon működő globális magbank (Global Seed Vault), amely a hétvégén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A vasárnapi (február 26.) születésnap alkalmából az intézmény kedden 19 500 ritka haszonnövényfajta magjából kapott mintát, közte először olyan balkáni országokból, mint Albánia, Észak-Macedónia és Horvátország, vagy a nyugat-afrikai Benin. Az újabb, minden korábbinál változatosabb szállítmánnyal meghaladja az 1,2 milliót a vetőmagminták száma, melyeket globális vészhelyzet esetére őriznek az "ítéletnapinak" (doomsday) is nevezett magbankban.

Az Északi-sarktól 1000 kilométerre, Longyearbyen-szigeten 2008-ban épült magbank feladata, hogy a benne elhelyezett magokat olyan kataklizmák esetén is megvédje, mint a nukleáris háború. A földrengés- és atombiztos "ítéletnapi tárolóban" mínusz 18 Celsius-fokon akár 1000 éven át megőrizhetők az ott elhelyezett vetőmagminták, amelyekből akár 4,5 milliónak is van hely. A magtárolót évente csak három alkalommal nyitják ki, hogy új mintákat helyezzenek el benne. Legközelebb júniusban és októberben tervezik kinyitni a páratlan vetőmagtrezort. A norvég kormány, a NordGen Északi Agrárkutató Intézet és a németországi központú World Crop Trust által működtetett létesítményt szigorúan zárva tartják a külvilág előtt, még tévéstábokat sem engednek be. A 15. születésnap alkalmából mindazonáltal közzétettek egy virtuális túrát.

A világraktár az új változatok nemesítőinek is hátteret biztosít. A világon hajdan mintegy hatezer különböző növényt termesztettek, szakemberek szerint azonban jelenleg az emberi kalóriafogyasztás nagyjából 40 százaléka három fő gabonaféléből, a kukoricából, a búzából és a rizsből származik, így ha a klímaváltozás miatt rossz a termés ezekből, veszélybe kerülhet a világ élelemellátása. A kutatók először 2015-ben vettek ki mintákat a tárolóból, amikor a szíriai háborúban megrongálódott aleppói magtárba kellett szállítani a magokból. Azóta elültették őket, arattak és 2017-ben a minták visszakerültek a norvég tárolóba. A zágrábi mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a Horvát Nemzeti Növényi Génbankból 161 magmintát helyeztek el kedden a globális magbankban, köztük 153 hagyományos gabona- és nyolc zöldségféle magját.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?