Óvatosak a gazdák, mindent felülír a költségcsökkentés

Óvatosak a gazdák, mindent felülír a költségcsökkentés

agrarszektor.hu
Azok a termelők teszik a legjobban a dolgukat, akik továbbra is óvatosak, és úgy próbálnak költekezni, hogy a végén nagy biztonsággal visszajöjjön a pénzük - mondta el Sík Imre, a RAGT Vetőmag Kft. country managere az Agrárszektornak az AGROmashEXPO-n. A szakember beszélt arról is, hogy az ukrán gabona beáramlása a hazai és az európai piacokra egy rendkívül nehéz helyzetet eredményezett, ahol nehéz értékesíteni, illetve elmondta, hogy jelenleg milyen kilátásai lehetnek a magyar termelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sík Imre szerint nemcsak az elmúlt időszakban volt belőle gond, de várhatóan az idei év során is óriási probléma lesz az, hogy a háború nyomán Magyarországra érkezett az ukrán gabona. Mint fogalmazott, nemcsak az európai és a magyar termelők érzik ezt, hanem a hazai és a külföldi piacok is, és most nagyon nehéz értékesíteni.

A szakember szerint a kukorica ezen a téren egy kicsit nehezebb helyzetben van. Sík Imre az Agrárszektornak beszélt arról is, hogy az RAGT európai szinten a legnagyobb kalászosban, sörárpában, kukoricában és szójában, emellett Magyarországon is az egyik legelismertebb nemesítőház.

Az utóbbi néhány év ugyanis arról szólt, hogy az étkezési és a takarmánybúzák ára elég közel volt egymáshoz, ezért a termelők inkább a minél nagyobb mennyiségre törekedtek, a minőséggel pedig keveset foglalkoztak. Ez mostanra megváltozott.

Most azonban az ukrán búza minősége jellemzően nem volt túl magas. Tehát azokra a piacokra tudunk majd értékesíteni, ahol magas minőséget várnak tőlünk

- mondta el Sík Imre.

A szakember szerint a kukoricánál nem annyira a minőség javítására kell koncentrálni, hanem a termésátlagok javítására, valamint a költségek csökkentésére. Erre példa a növényvédelmi kezelések számának csökkentése, kifejezetten a kukoricánál pedig a gombaölős kezelések elhagyása lehet ilyen.

A RAGT Vetőmag Kft. country managere beszélt arról is, hogy azt ugyan még nem lehet látni, hogy az ukrán termés mikor ürül ki a hazai raktárakból, ahogy azt se, hogy a következő termésből mi kerül Magyarországra. A magyar termelőknek és forgalmazóknak az az elsődleges érdeke, hogy minél hamarabb rendeződjön ez a mostani kaotikus időszak - tette hozzá Sík Imre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?