Óriásit bukhat az a gazda, aki ezen próbál most spórolni a földjén

Óriásit bukhat az a gazda, aki ezen próbál most spórolni a földjén

agrarszektor.hu
Minőségi vetőmag - minőségi termény. A fémzárolt vetőmagok használatának fontosságára hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A forgalmi adatok, illetve a tapasztalatok alapján a fémzárolt kalászos gabona vetőmag felhasználásának csökkenésére számítanak a hazai vetőmagágazat szereplői, ugyanakkor ez komoly veszélyeket hordoz magában - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által a kamara központjában március 6-án tartott vetőmagágazati egyeztetésen. A tanácskozáson a hazai vetőmagszektor meghatározó vállalatainak vezetői vettek részt - írja két szervezet közös közleményében.

Ahogy számos más uniós ország gazdálkodói, a magyar gazdák is piaci problémákkal szembesültek, szembesülnek, jelentősen estek a felvásárlási árak az ukrán dömping miatt. Bár az import nem jöhet Magyarországra, de fő célpiacaink (így például Olaszország) telítettek ukrán gabonával. Emiatt a magyar gazdák is likviditási problémákkal küzdenek.

Mindennek ellenére nem javasolt az, hogy a gazdák a vetőmag költségén spóroljanak. Ugyanis fémzárolt vetőmag használatával hatósági oldalról is nyomon követett, ismert és biztos eredetű, faj- és fajtaazonos, szennyező anyagoktól és gyommagoktól mentes, magas csírázási erélyű alapanyaggal alapozható meg a minőségi és megfelelő mennyiségű árutermesztés. A vetőmag ára pedig a teljes termelési költségnek csupán mintegy tizedét teszi ki. A visszafogott, esetenként engedély nélkül csávázott vetőmagok forgalomba hozása törvényellenes, mindemellett jelentős, előre nem látható problémákkal járhat.

A magyar vetőmag kiváló minőségű, külföldön is keresett. A hazai vetőmag-előállítás mennyisége évente 300 ezer tonna felett alakul. Hazánk regionális előállító és logisztikai központ is, az itthon előállított fémzárolt vetőmag több mint fele exportra kerül. A NAK, a VSZT és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége minden évben objektív fajtakísérleti eredményekkel is segíti a gazdálkodókat a számukra legmegfelelőbb vetőmag kiválasztásában: https://vszt.hu/posztregisztracios-fajtakiserletek/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?