Óvatosak a gazdák, mindent felülír a költségcsökkentés

Óvatosak a gazdák, mindent felülír a költségcsökkentés

agrarszektor.hu
Azok a termelők teszik a legjobban a dolgukat, akik továbbra is óvatosak, és úgy próbálnak költekezni, hogy a végén nagy biztonsággal visszajöjjön a pénzük - mondta el Sík Imre, a RAGT Vetőmag Kft. country managere az Agrárszektornak az AGROmashEXPO-n. A szakember beszélt arról is, hogy az ukrán gabona beáramlása a hazai és az európai piacokra egy rendkívül nehéz helyzetet eredményezett, ahol nehéz értékesíteni, illetve elmondta, hogy jelenleg milyen kilátásai lehetnek a magyar termelőknek.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sík Imre szerint nemcsak az elmúlt időszakban volt belőle gond, de várhatóan az idei év során is óriási probléma lesz az, hogy a háború nyomán Magyarországra érkezett az ukrán gabona. Mint fogalmazott, nemcsak az európai és a magyar termelők érzik ezt, hanem a hazai és a külföldi piacok is, és most nagyon nehéz értékesíteni.

A szakember szerint a kukorica ezen a téren egy kicsit nehezebb helyzetben van. Sík Imre az Agrárszektornak beszélt arról is, hogy az RAGT európai szinten a legnagyobb kalászosban, sörárpában, kukoricában és szójában, emellett Magyarországon is az egyik legelismertebb nemesítőház.

Az utóbbi néhány év ugyanis arról szólt, hogy az étkezési és a takarmánybúzák ára elég közel volt egymáshoz, ezért a termelők inkább a minél nagyobb mennyiségre törekedtek, a minőséggel pedig keveset foglalkoztak. Ez mostanra megváltozott.

Most azonban az ukrán búza minősége jellemzően nem volt túl magas. Tehát azokra a piacokra tudunk majd értékesíteni, ahol magas minőséget várnak tőlünk

- mondta el Sík Imre.

A szakember szerint a kukoricánál nem annyira a minőség javítására kell koncentrálni, hanem a termésátlagok javítására, valamint a költségek csökkentésére. Erre példa a növényvédelmi kezelések számának csökkentése, kifejezetten a kukoricánál pedig a gombaölős kezelések elhagyása lehet ilyen.

A RAGT Vetőmag Kft. country managere beszélt arról is, hogy azt ugyan még nem lehet látni, hogy az ukrán termés mikor ürül ki a hazai raktárakból, ahogy azt se, hogy a következő termésből mi kerül Magyarországra. A magyar termelőknek és forgalmazóknak az az elsődleges érdeke, hogy minél hamarabb rendeződjön ez a mostani kaotikus időszak - tette hozzá Sík Imre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?